Spronken1 kopie

De Block vergaapt zich aan innovaties bij Spronken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bracht zopas een bedrijfsbezoek aan Spronken Orthopedie in Genk. Ze wou er met eigen ogen de diverse innovaties bestuderen die de traditierijke familiale onderneming recent heeft ontwikkeld.

Spronken Orthopedie is een begrip in de sector van orthopedische materialen. Het familiebedrijf bestaat 59 jaar en telt 130 medewerkers. Ze bedenken, ontwikkelen en verkopen tal van eigen producten, aangevuld met vernieuwende toepassingen die ze van partners importeren. Een voorbeeld is de 3D-technologie, waarmee Spronken lichaamsdelen als polsen en knieën van patiënten inscant om vervolgens een brace op maat te fabriceren.

Nog zo’n vernieuwing van Spronken is een intelligent infuussysteem waarmee verpleegkundigen vanop afstand het verbruik van een infuus kunnen opvolgen. Dit laat zelfs toe om bepaalde infuustherapieën bij de patiënten thuis uit te voeren.

De Block en Hilde Vautmans (die haar vergezelde) waren tevens geïnteresseerd in een CPM-toestel dat klassiek wordt ingezet na kniechirurgie om de stijfheid en zwelling van de knie te verminderen. De aansturing ervan gebeurt via een app, en laat toe om het revalidatieproces vanop afstand te laten opvolgen door een arts en/of kinesist.

Spronken lichtte tot slot enkele vernieuwingen toe die nog in de pijplijn zitten. De minister toonde zich onder de indruk en zei de innovaties in de zorgsector vanuit het beleid te ondersteunen.