Gutami_Afbeelding

Nederland loopt warm voor zonnepanelen van Gutami Solar

Zonnepanelen, verleden tijd? Daar merkt Gutami Solar niets van. Met een omzetgroei van 45% in 2018 draait het bedrijf uit Beringen op volle toeren. En dat is ook onze Noorderburen niet ontgaan. Zo had Gutami Solar de beste papieren om een grote Nederlandse tender binnen te halen. “Zonnepanelen vormen een belangrijk puzzelstuk in een goed en realistisch klimaatplan. Dat heeft de Nederlandse overheid al lang begrepen. Het is tijd dat wij daar ook in België een voorbeeld aan nemen”, zegt ceo Marina Doggen.

Na magazijnen in Beringen en Kuurne opende Gutami Solar begin 2018 een derde magazijn. Niet in ons land, maar in de Nederlandse provincie Gelderland. Een strategische keuze, die nu ook zijn vruchten afwerpt met het binnenhalen van een grote aanbesteding. Eind volgende maand mag Gutami Solar van start gaan met de installatie van zonnepanelen op 1.200 huizen.

Marina Doggen: “We hebben nu al een grote portefeuille voor de komende maanden in handen met installaties bij meer dan 3.000 huizen. Dat snelle tempo willen we blijven aanhouden. Daarom zien wij de mogelijkheid om extra mensen aan te nemen en tegen het einde van het jaar naar een personeelsbestand van zo’n 160 mensen te groeien. Bovendien willen we ook onze eigen kantoren op korte termijn uitbreiden, door een tweede stuk van het gebouw te betrekken.”

Een voorbeeld nemen

Aanzienlijke uitbreidingsplannen om onder meer klaar te staan voor de toenemende vraag uit Nederland. Zeker omdat ook de interesse voor batterijen er toeneemt.

“Nederland heeft een sterke visie over het klimaat en integreert daar warmteboilers, maar ook zonnepanelen bij. De overheid trekt zelfs budget uit zodat er bij renovaties of nieuwbouw rekening wordt gehouden met energieneutraliteit. Het is tijd dat we daar in België ook toekomen. De klimaatmarsen zijn daar een duidelijke signaal van”, meent Marina Doggen. “Al zijn er niet zozeer steunmaatregelen nodig, want de prijzen van zonnepanelen zijn erg toegankelijk geworden. Duidelijke aanmoedigingen en sensibilisering zijn wel noodzakelijk.”

Als actieve speler in de energiesector ziet Gutami Solar namelijk dat zonnepanelen veel kunnen oplossen in de klimaatpuzzel. “Een puzzel die nadien ook uitgebreid kan worden met batterijen. Daarom dus een warme oproep aan de overheid: bespaar op nadenken en debatteren, en begin te ondernemen.”