staking-ABVV-toekomst

ABVV maakt zich belachelijk op actiedag

De socialistische vakbond ABVV had voor de actiedag van vrijdag de pijlen gericht op dienstenchequebedrijf Trixxo in Hoeselt. “Omdat ze weigeren maaltijdcheques te betalen”, aldus de vakbond. CEO van de groep, Luc Jeurissen reageert laconiek op de stakers aan zijn deur: “Totale onzin, want iedereen in ons bedrijf krijgt maaltijdcheques…” Oeps.

De beschuldigingen van de Algemene Centrale van het ABVV, afdeling Dienstencheques, waren niet mals: “Een bedrijf als Trixxo wil op slinkse wijze miljoenen sociale bijdragen besparen, maar weigert maaltijdcheques als beloning voor het harde werk! Dit dossier staat symbool voor de actie. Het ongenoegen van de werknemers is groot, het geduld is op!” Daarom werden de stoottroepen opgevorderd om al om 7 uur ’s morgens post te vatten aan het hoofdkantoor van Trixxo in Hoeselt.

Veel indruk maakte het niet. “De vakbonden zijn er om de belangen van de werknemers te beschermen”, zegt Filip Vandenweghe, CEO van Trixxo Home. “Het is echter wel belangrijk dat de juiste informatie aan het publiek en hun achterban doorgegeven wordt. Zo wordt gesteld dat we weigeren maaltijdcheques te geven, terwijl iedereen in ons bedrijf maaltijdcheques ontvangt. Van de grote spelers in de markt zijn wij de beste betaler in de sector. Daarenboven krijgen onze werknemers regelmatig attenties. Denk bijvoorbeeld aan een simpel verjaardagskaartje op hun verjaardag, een origineel eindejaarscadeau, een geschenk voor ‘de dag van de huishoudhulp’, of een familiedag voor al onze huishoudhulpen en hun gezin. We geven al veel en we hebben recent zelfs een loonsverhoging voorgesteld aan de vakbond, waar we na een jaar onderhandelen van hun een ‘njet’ hebben gekregen. Je kunt veel eisen, maar uiteindelijk stopt het. Een bedrijf moet wel rendabel blijven. Zeker als het over 7.000 werknemers gaat.”

Dirk Lambrechts, CFO van de Trixxo-groep, begrijpt de heisa en de aantijgingen evenmin. “Het klopt dat Trixxo RSZ-verminderingen ontvangt. Dat is eigen aan onze sector. Toch dragen wij meer dan ons steentje bij aan de maatschappij. Wij betalen 28 miljoen euro per jaar aan sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. Dat komt overeen met bijna 25% van de jaaromzet van onze dienstencheques-activiteiten. Daarnaast stellen we meer dan 7.000 werknemers rechtstreeks te werk. Dat zijn impressionante cijfers als je het mij vraagt.”