kristalpark

Extra eieren onder natuurjongens voor deal zonnepark

Ondanks de ondertekening van een charter, waarin ze op hun communiezieltje beloofden om de bouw van het grootschalige zonnepanelenpark in Lommel niet tegen te werken, hebben Natuurpunt en enkele andere groene jongens, bijkomende maatregelen geëist. LRM is overstag gegaan: “De afspraken zijn gefinetuned en het vertrouwen in de samenwerking is hersteld”, zo klinkt het diplomatisch.

Wat vooraf ging: LRM wil in het industriegebied Kristalpark in Lommel 300.000 zonnepanelen leggen. Omdat werd gevreesd voor een ellenlange procedureslag -zoals tegenwoordig schering en inslag is- ging LRM vooraf onderhandelen met Natuurpunt, de Werkgroep Levend Zand, ArabeL en de stad Lommel. De deal, vastgelegd in een ondertekend charter, hield in dat de natuurjongens bijna 50 hectare industriegrond mogen hebben om een groenbuffer aan te leggen. In ruil engageerden de natuurverenigingen zich om de economische invulling van de rest van het industriepark, zo’n 222 hectare groot, niet te dwarsbomen. Dus geen procedures voor de Raad van State of andere instanties. Beloofd! VKW en Voka Limburg spraken van ‘chantage’ en ‘een gevaarlijk precedent’. Maar bon…

Nog geen jaar later stonden de afspraken al onder druk. Het vertrouwen onder de partners was zoek omdat de ecologische lobby bijkomende bezwaren maakte. LRM moest in het verweer en organiseerde daarom afgelopen maandag een plaatsbezoek met alle actoren. Er werd opnieuw onderhandeld en overeengekomen dat bijkomende maatregelen voor natuurbehoud zullen genomen worden.

“De afspraken van het charter uit 2017 blijven overeind”, stelt LRM. “Er werden wel bijkomende afspraken gemaakt over de natuurbescherming. ANB, het Agentschap voor Natuur en Bos, zal deze werken in samenspraak met de aannemer nauwgezet opvolgen, in nauw overleg met Natuurpunt, Werkgroep Levend Zand en (de spinnenclub) Arabel.”

Eind goed, al goed? “Met het terreinbezoek zijn de afspraken gefinetuned en is het vertrouwen in de samenwerking hersteld”, aldus LRM. We zijn benieuwd…