Diederik Bots

Lummense CEO is woest: “Echt? 250 miljoen belastinggeld naar India?”

In een open brief aan Federaal minister van Mobiliteit François Bellot en minister van Digitale Agenda & Post Alexander De Croo, haalt Diederik Bots, CEO van het Lummense bedrijf Digitalum, fors uit. Hij vindt het ongehoord dat de NMBS een contract van 250 miljoen euro toewijst aan een Indisch offshore IT-bedrijf.

“Ik klim nooit in mijn pen, maar de gebeurtenissen van afgelopen week doen mij voor de eerste maal toch een open brief of opiniestuk schrijven”, zegt Diederik Bots.

“11 september, een datum die voor iedereen van ons in het geheugen gegrift staat voor verschrikkelijke gebeurtenissen die ook dit in perspectief plaatsen, is in 2018 een zwarte dag voor de innovatie, digitalisering en inzet van talloze informaticabedrijven in België. De dag dat bekend werd dat de NMBS heeft beslist tot bijna 250 miljoen euro aan Belgisch belastinggeld te spenderen aan een Indisch offshore IT-bedrijf. 250 Miljoen euro die onze Belgische economie nooit meer terugziet. Via één of andere Cypriotische holding vloeit dit bedrag weg uit België, en zelfs Europa.”

Bots is boos: “Iedere keer worden dezelfde excuses gebruikt om deze contracten goed te praten: “We vinden de mensen niet in België”, “Het is goedkoper”, “Dit genereert meer flexibiliteit”, enzoverder. Allemaal kortetermijndenken en een compleet gebrek visie en innovatie. Men zou verwachten dat men leert van de fouten van andere instellingen en verschillende internationale privébedrijven. Het ergste is dat dit met ons geld gebeurt. Als een private onderneming deze investering wil doen om er uiteindelijk op terug te komen, is dat slecht in de boeken voor dat bedrijf en is men in tussentijd een hoop gekwalificeerd personeel verloren. Als een overheidsbedrijf dit doet, schaadt dit iedereen.”

Verkwanseld
Hij duidt het probleem: “In België staan we erom bekend dat we bij de wereldtop behoren op vlak van innovatie, engineering, digitalisering en software-ontwikkeling. We willen ons profileren als kenniseconomie. Maar blijkbaar wil onze overheid daar zelf niet in investeren en mee in groeien. Die 250 miljoen euro kan door Belgische bedrijven opnieuw geïnvesteerd worden in opleidingen, aanwerven van extra personeel, bouwen van moderne infrastructuur,…. En daarmee zijn niet alleen de IT’ers of IT-bedrijven in het voordeel. Nieuwe werknemers betekent ook dat er nieuwe wagens nodig zijn, nieuwe gebouwen is in het voordeel van onze bouwsector, en ga zo maar verder. Nu is dit gewoon weg, verdwenen! En deze 250 miljoen euro zijn niet de eerste miljoenen die zo worden verkwanseld.”

Kortzichtig
“Iedereen hoort nu al de topmannen van deze bedrijven zeggen dat ze geen andere keus hadden. Wij zijn te duur, er zijn er niet genoeg beschikbaar en ga zo maar verder. Het enige woord dat we daarvoor kunnen gebruiken is ‘kortzichtig’. Geen visie, geen langetermijndenken en al zeker niet innovatief en iets durven ondernemen. Het is op safe spelen. De komende 3 jaar bespaar ik in de boekhouding 20 miljoen euro, zet dat op mijn cv en solliciteer ergens anders. Dat ik daarna het bedrijf in complete chaos achterlaat is dan niet meer mijn probleem.”

Niet willen of durven
Diederik Bots weet waar hij over spreekt: “Zelf ben ik onderdeel geweest van een zeer grote digitale transformatie waarvan wij ook eerst dachten dat we het niet in België zouden kunnen doen. Maar met een specifieke visie en veel zelfvertrouwen hebben we dit toch maar klaargespeeld. Diverse IT-bedrijven uit de regio hebben dit samen tot een goed einde kunnen brengen. Samen de krachten gebundeld en samen iets geweldig opgeleverd. Waarom zou dit niet kunnen in overheidsbedrijven die gesitueerd zijn in het hart van ons land? Het is opnieuw niet willen of durven en voor de veilige kortetermijnoplossing gaan.”

Dezelfde fouten
Nu zijn we 2 jaar na de digitale transformatie waar we destijds door gegaan zijn en 2 jaar nadat er gekozen is om met een Indische partij in zee te gaan. 2 jaar later zijn er nog 7 ICT-personeelsleden gebleven van de meer dan 100 die er 2 jaar geleden waren. Allemaal weg gevlucht van de chaos die deze partij nalaat. Miljoenen euro later is er niets opgeleverd, is iedereen ontevreden en blijft er intern maar een schim van de kennis van vroeger over. Dat zet een bedrijf terug jaren achteruit. En laat van de miljoenen die er zogezegd bespaard zijn, niets meer over. Het zal zelfs duurder zijn na verloop van tijd. Andere overheidsinstellingen zijn momenteel hetzelfde lot beschoren en de kans is groot dat we bij de NMBS weer dezelfde richting uitgaan. Waarom blijven we steeds dezelfde fouten maken?”

Niet te begrijpen
“Ik spreek hier niet alleen voor mijn eigen winkel” aldus nog Bots. “België heeft een landschap met fantastische, innoverende IT-consultancy-bedrijven. Het is voor mij onmogelijk om te begrijpen dat een dergelijk landschap, dat wil samenwerken, er niet kan zijn voor onze overheidsbedrijven. Er is nood aan een langetermijnvisie van onze beleidsmakers om al deze bedrijven te laten meegroeien met de noden van onze maatschappij, zodat ons belastinggeld opnieuw geïnvesteerd wordt in België of bij uitbreiding Europa.”

En hij besluit: “Zo kan het in ieder geval niet verder!”