klussen

“Onbelast bijklussen? Onbegrijpelijk en zorgwekkend”


Unizo Limburg noemt het onbegrijpelijk en vooral zorgwekkend dat het wetsontwerp over het onbelast bijklussen nu donderdag, zonder enige aanpassing, opnieuw ter stemming naar de Kamer gaat.

“We zijn nu meer dan vijf maanden na het eerste uitstel van de stemming, maar in al die tijd is er geen komma aan de wet gewijzigd”, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Dit heeft alles van een – letterlijk – stilzwijgend akkoord binnen de regering om het wetsontwerp onverkort te laten passeren. Zowel Unizo als de aangesloten sectorfederaties die wij hierover consulteerden, houden hun hart vast voor de gevolgen als de wet er eenmaal doorkomt. Ook nu zullen we ons blijven verzetten en vragen we de politieke partijen om zich nogmaals over dit dossier te buigen om de hiaten in de wetgeving weg te halen”, aldus Lodewyckx.

Waarom? “We willen harde garanties dat de ‘occasionele diensten’, waarvan sprake, effectief worden beperkt tot échte vriendendiensten, door een heldere en ondubbelzinnige afbakening in de wet”, zegt de Unizo-baas. “Daarbij moeten activiteiten worden geschrapt die concurrentieel kunnen zijn met die van reguliere zelfstandigen, bijvoorbeeld onderhoudswerken aan of rondom de woning. Voor ons kan er evenmin sprake zijn dat werknemers hun reguliere activiteiten (bij hun werkgever) in hun vrije tijd zouden verderzetten als onbelaste bijverdienste. Want dan stimuleer constructies waarbij werknemers vier vijfde gaan werken bij hun baas om vervolgens diezelfde baas op de vijfde dag aan oneerlijke gunstvoorwaarden te gaan beconcurreren.”

Beperkingen
Daarnaast blijft Unizo Limburg ook bezorgd over de diensten die via platformen kunnen worden verricht. “Omdat hier de beperkingen op het onbelast bijverdienen niet of nauwelijks gelden”, zegt Lodewyckx. “Wij hadden hier nochtans absoluut op aangedrongen en gerekend op bijsturingen, zoals het behoud van de huidige belasting van 10% en het invoeren van een grensbedrag van 500 euro per maand. De mogelijkheid bestaat nu dat ondernemingen hun huidige activiteit onder een platform onderbrengen en zo vermijden dat hun deeltijdse medewerkers sociale bijdragen of belasting moeten betalen. Want ook dat betekent deloyale concurrentie voor ondernemers die hun werknemers wél een volwaardig statuut geven.”

Unizo Limburg rekent er op dat alle stakeholders, dus ook de parlementairen, met kritiek op de huidige bijkluswet de druk op de ketel blijven zetten.