danny van assche

Ondernemers willen niet opdraaien voor statiegeld

Als de overheid toch moest van plan zijn om statiegeld in te voeren op blikjes en pet-flessen, moet ze zelf -en niet de handelaars- opdraaien voor de kosten van de inzameling en uitbetaling. Dat is de stelling die Unizo wil verkondigen op de infosessie die Limburg.net donderdag in Genk organiseert over de invoering van het statiegeld.

De gemeenten, verenigd in Limburg.net, dringen aan op de invoering van statiegeld op ‘zwerfvuil-gevoelige’ verpakkingen als plastic flessen en drankblikjes. De redenering is dat consumenten dan minder snel hun drankverpakkingen zullen weggooien en het milieu schoner wordt. Niet alleen in politieke kringen zijn er grondige meningsverschillen over het potentieel van zo’n maatregel en over de toewijzing van de kosten die hier aan verbonden zijn.

De ondernemers vinden alvast dat zij niet de dupe mogen worden. De invoering van het statiegeld zou immers betekenen dat handelaars verplicht worden om de ingeleverde drankverpakkingen te aanvaarden, op te slaan en de terugbetaling te verzorgen. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche reageert gepikeerd en wil donderdag tijdens een debat in Genk, een duidelijke stem laten horen: “Wij nemen het niet dat – andermaal – de ondernemers moeten opdraaien voor een maatschappelijk probleem dat ze zelf niet hebben gecreëerd, en dat het zwerfvuilprobleem ook niet ten gronde gaat oplossen. België behoort tot de recyclagekampioenen van Europa en daarbuiten, dankzij een goed functionerend ophalings- en verwerkingssysteem via de blauwe zakken van Fost Plus. Heel laagdrempelig in toepassing, ook voor de consument. We begrijpen niet waarom de burger na invoering van het statiegeld die blikken en PET-flessen uit die zak moet halen om ze via een omweg bij de ondernemers te gaan inleveren. Zo creëer je extra vervoersstromen voor iets dat nu met het huisvuil wordt opgehaald.”

En Van Assche gaat door: “We moeten de zwerfvuilproblematiek veel breder benaderen, met meer gedeelde verantwoordelijkheden en grotere pakkansen en boetes voor de sluikstorters die nu nog al te vaak de dans ontspringen. Vanuit Unizo blijven we ons dan ook hardnekkig verzetten tegen ‘schijnoplossingen’ waarmee diverse stakeholders in dit verhaal hun geweten sussen, op kap van de handelaars. In lang niet alle landen waar nu al statiegeld bestaat kan een gunstige impact op de hoeveelheid zwerfvuil worden aangetoond. En intussen is de zwerfvuilberg langs onze Vlaamse gewest- en autowegen in de afgelopen 5 jaar al met 34 % afgenomen, zonder statiegeldheffing. Extra sensibiliseren, controleren en sanctioneren bij de bron – de daders – dáár ligt de sleutel tot het verder terugdringen van het zwerfvuil! Laat de vervuiler betalen.”

40.000 per jaar
En hij besluit: “Wil de overheid toch doorgaan met de invoering van het statiegeld voor PET-flessen en blikjes, dan moet ze de inzameling ook maar zelf organiseren via haar recyclageparken. Zo’n park is nu al volop ingericht en georganiseerd op het inzamelen van diverse materialen. Het recyclagepark kan dan investeren in aangepaste leeggoedmachines, het onderhoud en de opvolging van die machines voor haar rekening nemen en het statiegeld, via een digitale betaalapp bijvoorbeeld, aan de consumenten uitkeren. Dat is een veel betere oplossing dan de handelaars dwingen tot een investering die hen tot 40.000 euro per jaar gaat kosten.”