Je huis verwarmen of eten maken op gas dat uit biomassa wordt gewonnen? Het Houthalense bedrijf Viktor Goes Green wil als allereerste ‘groen gas’ produceren met dezelfde kwaliteit als aardgas.
Tweehonderd jaar geleden hadden steden als Amsterdam en Leuven al een netwerk van ‘stadsgas’ of lichtgas. Dat brandbare gas had niet dezelfde kwaliteit als het huidige aardgas, maar het volstond om huizen te verwarmen en gasfornuizen te laten werken. De huidige pogingen om ‘groen gas’ te winnen, grijpen terug naar dezelfde technologie, maar met een moderne insteek en op basis van biomassa. Door de temperatuur, de druk en het zuurstofgehalte in biomassa te controleren, ontstaat gas dat dezelfde mogelijkheden biedt als aardgas.
Tot daar de theorie. In de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig te zijn om kwaliteitsvol groen gas te produceren. Tot nu toe is geen enkel onderzoek erin geslaagd om de juiste vergassing-methode te vinden waarmee aardgaskwaliteit wordt behaald. Daarom gooien Viktor Goes Green (Houthalen-Helchteren) en Nettenergy BV (Boskoop, NL.) het over een andere boeg. Samen bekijken ze of er componenten uit de chemienijverheid zijn die de technologie kunnen verfijnen. Die zoektocht hopen ze binnen hun CrossRoads2-project (*) te kunnen afronden. Als alles naar wens verloopt, eindigt het project met een werkbare methode om kwaliteitsvol groen gas te produceren. De volgende stap is dan de bouw van een installatie. Op lange termijn zou de vraag naar aardgas daardoor significant kunnen dalen: een nieuwe stap in de richting van een schone, duurzame samenleving…
(*) CrossRoads2 is een subsidieproject dat kmo’s ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Limburg zijn er 16 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 807.701 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe. Meer info op deze site.