Maar liefst 24 investeerders hadden zich burgerlijke partij gesteld tegen de 53-jarige Maaseikse bedrijfsleider van EMC Medical Instruments, het bedrijf uit Diepenbeek dat in september 2012 failliet werd verklaard. De man had mensen gezocht die wilden investeren in een medisch toestel waarmee hij pijnpatiënten van hun klachten kon verlossen. Maar volgens de slachtoffers lokte hij hen met valse informatie en stak hij geld van het bedrijf in eigen zakken.
EMC Medical Instruments is een bedrijf met een verhaal dat leest als een politieroman. Moordpogingen, afperserij, echtscheidingsperikelen, beschuldigingen van dubieuze politie-interventies, vennoten die de andere gek laten verklaren,… het zit er allemaal in. We durven ons niet wagen aan de vele angels die het dossier stofferen. (zie oud artikel hier).
In de nasleep van het faillissement moest de voormalige zaakvoerder zich nu voor de rechtbank verantwoorden. Hij zou investeerders, waaronder dokters, hebben overtuigd om geld in zijn nieuwste ontwikkeling te pompen. Volgens de slachtoffers zou de man met valse documenten gezwaaid hebben, waarmee hij wilde aantonen dat het toestel waarmee hij extreme pijnen kon verzachten, geproduceerd kon worden in de Benelux en de VS. “Maar als mijn cliënten over de juiste cijfers hadden beschikt, zouden ze nooit geïnvesteerd hebben”, klonk het maandag bij de raadsman van de burgerlijke partij.
De beschuldigde draaide de rollen echter om en stelde voor de rechtbank dat hij door enkele burgerlijke partijen in een slecht daglicht werd geplaatst en op zeer korte tijd werd afgezet als gedelegeerd bestuurder. “Ze schilderden me zelfs af als lid van Al Qaida. Er werd plots een aandeelhoudersvergadering bijeen geroepen. Ik werd meteen ontslaan.” Hiervoor loopt er nog een klacht bij het parket in Hasselt, waarbij de ex-bestuurder zich op zijn beurt burgerlijk partij stelt.
Het openbaar ministerie hield zich tijdens de zitting afzijdig en vroeg eerder al een buitenvervolgingstelling. Het K.I. besloot echter om de zaak toch verder uit te spitten en de Maaseikenaar voor de rechtbank te brengen. De procureur gedraagt zich dan ook naar de wijsheid van de rechtbank en vorderde geen straf. Wordt vervolgd…