trends-conjunctuur-300×169

Nog geen spoor van opwaartse trend in conjunctuur

De resultaten van de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka Limburg liggen in de lijn van vorige maand. In juni 2017 bereikte de index van de Limburgse economie een historische piek, waarna een terugval zich aankondigde. Die daling blijkt echter beperkt, maar van een nieuw opwaarts elan is er voorlopig nog geen spoor. Toch blijft de Limburgse economische herfstperiode nog zacht en noteren we rond de jaarwisseling een activiteitsniveau dat historische hoge toppen scheert.

Dat is economisch positief. Toch is momenteel het einde van de neerwaartse conjunctuurfase nog niet in zicht. In de loop van het eerste kwartaal van 2018 zou de economische activiteit verder inkrimpen. “Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om een uitgebreide afkoelingsfase”, voorspelt Johann Leten van Voka Limburg. “Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat er op korte termijn een steile recessie in het vooruitzicht ligt.”

Bouw weer beter
De export blijft onze conjunctuurontwikkeling voorlopig nog ondersteunen. De impact ervan neemt echter wel gevoelig af in vergelijking met de voorgaande maanden. In de bouwsector zien we dat aan de terugval van de residentiële bouwactiviteit op relatief korte termijn een einde lijkt te komen. Het terreinverlies stabiliseert zich verder. De slagkracht van de niet-residentiële bouw trekt verder aan. Maar van een werkelijke opwaartse bijdrage aan de conjunctuurontwikkeling is op korte termijn nog niet direct sprake.

De automobielsector blijft sterk presteren. Op korte en zelfs middellange termijn blijft de sector dan ook het conjunctuurverloop positief ondersteunen. In de toeristische sector blijven de bezettingsgraden substantieel onder de realisaties van een jaar geleden. Op korte noch middellange termijn blijkt zich hierin een kentering aan te dienen. Maar de sector gedraagt zich op middellange termijn eerder conjunctuurneutraal. De werkloosheid blijft tot en met het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar -10,24% onder het niveau van vorig jaar. Met 504 starters lijkt het aantal startende ondernemingen nog steeds op een recordkoers af te stevenen.

Johann Leten concludeert: “Met nog steeds historische records in het vooruitzicht tot minstens de jaarwisseling, moeten we heel tevreden zijn. Toch mogen we zeker niet indommelen, ook al vlakt de terugval verder uit en is er geen sprake van een steile recessie op korte termijn.”