Michel Neven, gekend ondernemer van de gelijknamige elektrozaak in Sint-Truiden, is bezig aan een verbluffend parcours. Zowat een jaar nadat hij het voormalige notarishuis Vreven omtoverde tot restaurant De Stadt van Luijck, mag hij zich al gerust tot de culinaire top in Vlaanderen rekenen. Samen met chef Pajtim Bajrami (27), die het vak leerde bij onder meer Hof van Cleve, Oud Sluis en Luc Bellings, heeft hij nu een degustatiemenu uitgewerkt dat uitsluitend met Limburgse ingrediënten is gemaakt. “Het is de bedoeling om de gasten kennis te laten maken met al het lekkers dat onze provincie te bieden heeft”, zegt Michel Neven.
Forel uit Voeren, melkzuurdesembrood met zelfgekweekte bacteriën, waterkers uit Brustem, Achelse blauwe, op maat gemaakte wijn uit Borgloon, chocolade met hazelnootjes opgeraapt in Rijkel, sausjes met bier uit Wilderen… De selectie is enorm. Michel Neven, zelf hobbykok sinds jaar en dag, is maniakaal op zoek gegaan naar Limburgse producten om de hele maand oktober een meergangenmenu op sterrenniveau te presenteren in zijn restaurant De Stadt Van Luijck. “De meeste ingrediënten komen zelfs gewoon uit Sint-Truiden en omgeving. Je moet echt niet ver zoeken om schitterende producten te vinden.”
Het uiterst verfijnde ‘Made in Limburg’ lunchmenu wordt in oktober aangeboden voor amper 49 euro, inclusief wijnen. “Toegegeven, het is een stunt, maar ook een manier om aan het grote publiek dit gebouw te laten zien en hen te laten proeven van de prachtige producten en wijnen uit eigen provincie”, aldus de eigenaar, die trouwens eigenhandig delen van het menu, zoals het brood en de chocolade, maakt.
Neven is te bescheiden om zijn ambities uit te spreken, maar omdat hij en zijn team werkelijk niets aan het toeval overlaten, kan een Michelinster en een topscore in de Gault&Millau echt niet meer veraf zijn. “Mijn eerste doel is om in een mooi kader heerlijke producten te serveren aan een prijs die de kosten dekt. Voor mij is dit ontspanning, maar we zien wel waar we uitkomen”, besluit hij.
JCr/GeHo
Bekijk ook de reportage op TVL: