marc_beenders-300×200

Marc Beenders: “Dit is het starterslandschap in Limburg”

Je kan er niet naast kijken. Limburg neemt een steeds belangrijkere plaats in in de startup-scene. Marc Beenders, coördinator van Limburg Startup (LSU) bevestigt: “Het aantal startups stijgt fors en vanuit alle hoeken van het land komen ze kijken naar de ‘vibes’ in onze diverse incubatoren. Om al die positieve energie in goede banen te leiden, en vooral om de startups een ‘fastlane’ te bezorgen, hebben we Limburg Startup (LSU) opgericht. Het is een open platform, een first class starters-community, die gedragen en ontwikkeld is door Ondernemend Limburg. Het doel is bestaande startup-initiatieven te verbinden, startups te versterken en hun groeiprocessen te versnellen.”

Beenders legt uit hoe dit concreet wordt ingevuld, aangezien het zowel voor (potentiële) starters als voor partnerbedrijven en organisaties, erg belangrijk is om te weten hoe het landschap in elkaar steekt:

“Door alle stakeholders rond de starters met elkaar te verbinden, zoals onderwijsinstellingen, werkgeversorganisaties, financieringskanalen of coaches, geven we een versnelling en alle groeikansen aan het jonge ondernemerschap in de provincie”, aldus Marc Beenders. “Want starten doe je niet alleen, maar samen met andere partners, collega-ondernemers en diverse organisaties. LSU biedt starters dus een overzicht van het ondersteunend aanbod en brengt hen in contact met gemotiveerde LSU-coaches, die graag hun ervaring delen en hun netwerk openstellen.” Daarnaast verbindt LSU de starters met gevestigde waarden. “Klopt. Al te vaak worden startups en gevestigde bedrijven gezien als 2 aparte werelden. Niets is minder waar. Ze kunnen van elkaar leren en vullen elkaar wonderwel aan. Zo zijn starters doorgaans meer innovatief, flexibel en mediageniek. Terwijl oude rotten al een netwerk, ervaring, omkadering en succesvolle producten hebben. Voeg dat alles samen en je hebt de ideale cocktail voor een succesvolle business.”

“Door te verbinden ontstaan nieuwe opportuniteiten”

Dat zie je nu al. “We zien inderdaad dat de incubatoren op kruissnelheid komen”, weet de LSU-coördinator. “Een aantal van hen is zelfs aan uitbreiding toe. Als regio zijn we geen kampioen in één specifieke sector, zoals in Eindhoven. We hebben ook niet die ambitie. We zien daarentegen dat er veel opportuniteiten liggen om startups uit verschillende sectoren (en dus incubatoren) met elkaar te verbinden. Vanuit deze verbinding ontstaan weer nieuwe opportuniteiten en vooral nieuwe startups, die voor werkgelegenheid zorgen. Ik denk bijvoorbeeld aan de verbinding van ICT met Fashion of het samenbrengen van Energie met ICT. De incubatoren zorgen voor de juiste omgeving, omkadering en ondersteuning.”

Alle bewoners uit de verschillende incubatoren hebben bovendien toegang tot een internationale incubator in New York. “Via een samenwerkingsakkoord met de Belgian-American Chamber of Commerce krijgen Limburgse startups hierdoor de kans om internationaal hun vleugels uit te slaan.”

Kortom: de uitgestoken hand is er. Dan is de duw in de rug nabij…