Het stelsel van de Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO) wordt vaak misbruikt. Dat zegt voorzitter Jean Vranken van ACV-Limburg. Op die manier lopen werknemers een deel van hun loon mis en wordt onnodig overheidsgeld verkwist.
Het Limburgse ACV is niet tegen de zogenoemde Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming, maar waarschuwt wel voor de misbruiken ervan. “Voor heel wat werkzoekenden zonder diploma of met een ‘verkeerd’ diploma is een IBO een uitstekende gelegenheid om een beroep te leren,” aldus ACV-voorzitter Jean Vranken.
Volgens Jean Vranken worden sommige werknemers echter vaak langer dan nodig of soms zelfs helemaal onnodig in het stelsel van IBO gehouden. “Op die manier lopen de werknemers niet alleen een flink deel van hun loon mis, want in plaats van een volwaardig loon moeten ze genoegen nemen met een werkloosheidsuitkering. Aan de andere kant genieten werkgevers ontercht van een goedkope werkkracht.”
ACV-voorzitter Jean Vranken vindt dat er op die manier onnodig belastinggeld verkwist wordt. “Wij vinden niet dat het stelsel misbruikt mag worden voor goedkope tewerkstelling. In die zin klinken de uitlatingen van werkgevers over overheidsbeslag en belastingdruk wel heel erg wrang,” vindt Jean Vranken.
Streng optreden
ACV-voorzitter Jean Vranken kwam de voorbije maanden verschillende voorbeelden tegen van IBO’s die op zijn minst betwistbaar zijn. “Onder meer het dossier van een master in de rechten en in de fiscaliteit die na zijn studies anderhalf jaar bij een internationaal bedrijf op het vlak van accountancy en belastingadvies heeft gewerkt en in het kader van zijn sollicitatie bij een Limburgs boekhoudkantoor een opleiding moet volgen tot… fiscalist. Dat is er toch ver over.” Jean Vranken roept de VDAB, die de IBO’s organiseert, op strenger op te treden.
Volgens Jean Vranken is er bij de meeste IBO-dossiers niets mis. “Maar soms kijk ik toch raar op. Wat moeten we vinden van een master in de milieuwetenschappen die wordt opgeleid tot milieuconsulent of een kapster die na haar specialisatiejaar wordt opgeleid tot… kapster?”