De goedkope begrafenisondernemer Budget Funerals, voorlopig enkel actief rond Brussel, is in gesprek met collega’s in Vlaanderen en Wallonië om haar sobere diensten uit te breiden naar de rest van het land. “Als we een gelijkgestemde partner in Limburg vinden, komen we ook naar hier,” zegt medevennoot Benoît Vangrunderbeek.
Het succes stoelt op de erg sobere en vooral goedkope begrafenissen: 995 euro voor een teraardebestelling en 1.595 euro voor een crematie. Terwijl een ‘klassieke’ begrafenis toch snel 5.000 euro of meer kost. In de prijs van Budget Funerals zijn dossierkosten, aangifte van het overlijden bij de gemeente, lijkwade, keuze uit twee types kisten (lichtkleurig en donkerkleurig hout), het kisten zelf en de lijkwagen inbegrepen. Bij een teraardebestelling is er ook een houten kruis met de naam van de overledene voorzien. Bij een crematie zijn de kosten van de verassing inbegrepen.
Geen dragers
De bestuurder van de lijkwagen is tegelijk de ceremoniemeester, die een dienst van maximum 15 minuten begeleidt. Sober, eerbiedwaardig en efficiënt. Niet inbegrepen in de prijs zijn de eventuele kosten van de religieuze dienst, de gemeentebelasting en de eventuele concessie op het kerkhof. Alle communicatie verloopt via telefoon en mail. Voor alle andere diensten wordt een meerprijs gevraagd: drukwerk, een rouwbericht in de krant, opberging en begroeting in een funerarium, bloemen, koffietafel, grafzerk of urne.
“Wij vragen ook een supplement voor dragers van de kist bij een religieuze ceremonie in de kerk. Maar de kist kan ook gedragen worden door vrienden of familieleden, dat is een bijzonder symbolisch gebaar,” zegt Benoît Vangrunderbeek, één van de vier vennoten van Budget Funerals. “Wij zorgen voor een kwaliteitsservice zonder overbodige extra’s die de factuur enkel doen oplopen.”
Zijn de ‘klassieke’ begrafenisondernemers dan te duur?
Vangrunderbeek: “Dat zeg ik niet. Zij bieden veel meer diensten aan en die betaal je ook. De meeste begrafenisondernemers hebben honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in een eigen funerarium. Ook dat weerspiegelt zich in de prijs. We hebben dat allemaal niet, en kunnen daarom de kosten tot een minimum beperken.”
De crisis geeft jullie een duwtje in de rug.
“Ongeveer de helft van onze klanten doen een beroep op ons omdat ze een ‘klassieke’ begrafenis financieel niet aankunnen, dat klopt. De andere helft zijn mensen die het wel kunnen betalen, maar bewust kiezen voor een sobere uitvaart.”
Tot nu toe beperkt u uw diensten tot de regio Brussel. Hoe wil u dat uitbreiden?
“We kunnen moeilijk een uitvaart in Limburg vanuit Brussel verzorgen, daarvoor zijn de marges te krap. Als we in Limburg ook collega’s kunnen vinden die onze filosofie delen, zullen we onze diensten ook daar kunnen aanbieden.”