De Limburgse arbeidsmarkt kent na enkele moeilijke jaren een voorzichtig, maar duurzaam herstel. Ook de vooruitzichten zijn gematigd positief. Het grote aantal starters en de innovatieve bedrijven zorgen voor bijkomende jobs. “Het komt er nu op aan onze getalenteerde mensen in eigen provincie aan de slag te houden,” vindt Helge Moureau, Associate Director voor de regio Limburg bij hr-dienstverlener Robert Half. “Een betere mobiliteit en creatieve verloningspakketten kunnen daarbij het verschil maken.”
Dat er een frisse wind waait door de Limburgse arbeidsmarkt, blijkt volgens Helge Moureau uit diverse factoren. “Ten eerste is dit te danken aan de Limburgse start-ups, die duidelijk in de lift zitten,” zegt ze. “Hun initiatieven worden sterk ondersteund door onder meer Voka Limburg, de starterscommunity Limburg Startup (LSU) en de incubator op Corda Campus. Het samenbrengen van kennis, netwerking en kruisbestuiving werpt zijn vruchten af voor de creatie van nieuwe jobs.” Een tweede factor voor de positieve tendens, is de aanwezigheid van innovatieve bedrijven en projecten. Hun voortrekkersrol creëert opportuniteiten voor ambitieuze medewerkers en maakt de provincie hip voor sollicitanten.
Een derde indicator voor het aantrekken van de jobmarkt, is de toename van het aantal tijdelijke opdrachten. “Dit is één van de beste barometers om de economische gezondheid van een regio in te schatten,” weet Helge Moureau. “De toename die we vaststellen, toont aan dat er opnieuw wordt geïnvesteerd in continuïteit. De ‘war for talent’ die daarmee gepaard gaat, wakkert de dynamiek op de arbeidsmarkt alleen maar aan. Het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. De knelpuntberoepen zijn onder meer dossierbeheerders, controllers en ervaren boekhouders.”
Hoe kunnen we in deze ‘war for talent’ dan toch de geknipte sollicitanten strikken om de vacatures in te vullen? “Er zijn een aantal troeven die kunnen gebruikt worden,” weet de regiodirecteur van Robert Half. “Flexwerk en andere ondersteunende maatregelen spelen daarbij een sleutelrol. Ze zijn essentieel om zowel kwalitatief personeel aan te trekken als de goede elementen te behouden.” En ze argumenteert: “Het inzetten van tijdelijke medewerkers doet de werkdruk dalen. Zo is er geen productiviteitsverlies en blijft de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Bovendien kan met de hulp van tijdelijke, gespecialiseerde medewerkers, een onderneming specifieke projecten beheren die buiten de expertise van de bestaande medewerkers liggen.”
Daarnaast ziet Helge Moureau nog drie belangrijke uitdagingen om ambitieuze professionals binnen de provinciegrenzen te houden. “Het gebrek aan een Noord-Zuidas en de slechte verbindingen die daarmee gepaard gaan, zijn vandaag een hinderpaal op de Limburgse arbeidsmarkt. Vooral uitvoerende profielen gaan om die reden op zoek naar een job dicht bij huis. Daar op aansluitend, is het stimuleren van een juiste werk-privébalans enorm belangrijk. Meer dan vroeger hebben ambitieuze professionals ook duidelijke eisen naar glijdende werkuren, arbeidsduurverkorting, mogelijkheid tot thuiswerk, de kans om 4/5 te werken, enzovoort. Zulke maatregelen leiden stuk voor stuk tot een hogere retentie.” Tot slot is een creatief salarispakket een goed lokmiddel. “Traditioneel kent Limburg veel uitstroom naar Antwerpen en Brussel. De Limburgse brutolonen liggen ten opzichte van Antwerpen (9%) en Brussel (13%) een pak lager. Limburgse bedrijven moeten dus creatiever omspringen met het salarispakket en extralegale voordelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijfswagens, maaltijdcheques, een hospitalisatie- en groepsverzekering of bijkomende vakantiedagen.”