De afvalintercommunale Bionerga wil de bouw van een nieuwe afvalverbrandingsoven in Beringen toch doorzetten. In 2014 had de raad van bestuur nochtans beslist om de investering van zowat 130 miljoen euro niet te doen, omdat de groenestroomcertificaten waren weggevallen en het project hierdoor financieel niet haalbaar was. Maar nu de warmte die afkomstig is van afvalverbranding, door de Vlaamse regering toch als ‘groene warmte’ wordt beschouwd, en er dus ook subsidies kunnen uitgekeerd worden, duikelt Bionerga het oude plan opnieuw op.
Bionerga, dat via Nuhma en Limburg.net in handen is van de Limburgse gemeenten, baat nu al een afvalverbrandingsoven uit in Houthalen-Helchteren. Het bedrijf had plannen om in Beringen (industriezone Ravenshout) een nieuwe oven te bouwen met een capaciteit van 200.000 ton per jaar. Die zou vanaf 2020 de bestaande installatie moeten vervangen. De plannen stuitten destijds op protest van een actiecomité (Leefbaar Tervant), en werden door Bionerga zelf opgeborgen toen bleek dat er geen groenestroomcertificaten voor hen voorradig waren. Zonder dat geld geraakte de financiering van zowat 130 miljoen euro niet rond.
Maar een recente beslissing van de Vlaamse regering om de warmte die vrijkomt bij de verbranding van afval, toch als ‘groen’ te beschouwen en hier dus ook subsidies aan te koppelen, doen Bionerga terugkomen op het afstel. Samen met Borealis, een nabijgelegen chemiefabriek die de gecreëerde warmte wil afnemen, haalt Bionerga het dossier uit de kast en wordt de bouw van de biostoomcentrale opnieuw op de agenda geplaatst.
“We activeren dit dossier omdat het nu financieel haalbaar wordt en het een grote bijdrage kan leveren om de Vlaamse energiedoelstellingen te behalen,” zegt Philip Peeters, algemeen directeur van Bionerga. “Zo is onze energie afkomstig van lokaal afval en is het opwekken van groene warmte voordeliger dan groene stroom.”
Bionerga wil nu op korte termijn duidelijkheid van de Vlaamse minister van Leefmilieu over het toekennen van de milieuvergunning.