Maar liefst 1 op 4 Vlaamse ondernemers ondervindt nadelige gevolgen van de recente aanslagen in Brussel. 35% van de ondernemers vreest dan weer dat buitenlandse partners en investeerders niet meer naar ons land durven komen. Dat blijkt uit een bevraging van Voka bij 600 ondernemers. Ook een aantal Limburgse bedrijven kampen met economische problemen sinds de laffe terreurdaden. Ze verminderen bijvoorbeeld hun reisbewegingen en zetten meer in op conference calls of videoconferentie. Daarnaast vermijden ze de grote luchthavens. 68% van de ondernemers is vragende partij om een campagne te voeren om België in het buitenland opnieuw op de kaart te zetten.
Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka Limburg): “Brussel lijkt ver weg, maar de gevolgen van de aanslagen in de hoofdstad zijn ook in onze provincie voelbaar. Wij horen van tal van Limburgse ondernemers dat zij duidelijke verschillen merken. Klanten blijven weg, orders worden uitgesteld of de luchthaven van Zaventem wordt vermeden. Ook de schrik voor de imagoschade die ons land opgelopen heeft zit er zeker en vast in.”
Ook een aantal Limburgse ondernemingen voelen gevolgen van de terreur. Prefamac, producent van chocolademachines haalt 96 procent van hun omzet uit export: “Ik was enkele maanden geleden mee op handelsmissie naar Indonesië waar ik veel nieuwe klanten ontmoette, maar na de aanslagen is het niet meer vanzelfsprekend,” zegt bedrijfsleider Myriam Schepers. “We verliezen geen orders, maar ze worden wel uitgesteld. Onze klanten, zelfs die ver weg, willen altijd een bezoek brengen aan het bedrijf voor ze onze machines kopen. Maar voorlopig zien ze het niet zitten om naar België te komen. Het bezoek wordt uitgesteld naar mei of nog later.”
Andere bedrijven vermijden Zaventem dan weer als luchthaven. Frank Zwerts van Key Technology: “In het kader van een algemeen risico-assessment wordt binnen ons bedrijf, en dat geldt voor heel wat internationale bedrijven, afgeraden om via Zaventem te vliegen. Al onze reizen gaan nu via buitenlandse luchthavens, hetgeen gezien de afstand behapbaar is. Verder is de frequentie van buitenlandse vluchten naar en vanuit Zaventem een algemeen probleem en ik maak me zorgen dat dit naar de toekomst toe voor onze nationale luchthaven een groot probleem dreigt te worden.”
Ook Joris Vrancken, bedrijfsleider van P&V Elektrotechniek vreest voor de zware gevolgen die de terreur heeft voor het imago van ons land. “Bovenop de aspecten waar ons land sowieso al niet zo goed scoort, denk maar aan de vaak slechte infrastructuur en hoge loonlasten, komt dit er nog eens bij. Het imago van België loopt hiermee enorme schade op en wij als bedrijf hebben uiteraard schrik dat buitenlandse investeerders hierdoor wegblijven. Als deze investeerders afhaken, geraken wij in grote problemen, want geen investeringen wil zeggen geen werk.”