Gateway failliet verklaard: 100 jobs weg

Gateway, het bedrijf uit Heusden-Zolder dat software maakt om hotelkamers en vluchten te boeken, is donderdag door de rechtbank in Hasselt failliet verklaard. Er werkten op het hoogtepunt meer dan 100 mensen voor de onderneming, verspreid over het hoofdkantoor in Limburg en de verkoopvestigingen in Zuid-Afrika, Thailand en Hong Kong. Het kantoor in Dubai werd enkele maanden geleden al gesloten.

boekingsmotor GatewayWereldwijd maakten meer dan 5.000 reisagenten, touroperators en luchtvaartmaatschappijen dagelijks gebruik van onze toepassingen en databases die Gateway bouwde en beheerde. Alle tarieven en promoties werden in het systeem gestopt, waarna klanten gericht konden zoeken naar het beste aanbod. Door de faling is het voor professionals niet meer mogelijk om nog hotels te boeken via het programma Gateway2Travel.

Gateway werd opgericht in 1990 door ondernemer Valère Vandecruys. Het bedrijf kende instant succes en werd een betrouwbare speler voor duizenden reisorganisaties overal ter wereld. Ondanks de opkomst van alternatieve boekingsmodules op het internet, bleef Gateway ambitieus en werd de software onlangs nog vernieuwd.

Toch doken er recent tekenen op van achteruitgang. De laatste jaarrekening (tot 30/6) vertoont een verlies van 1,2 miljoen euro. Het kantoor in Dubai werd eind februari (na 3 jaar) gesloten omwille van het lage rendement. Bovendien werd de softwaretechnologie om vluchten te boeken vorige maand verkocht aan Cherimoya.be. Daardoor zou Gateway zich verder gaan concentreren op hun boekingsmodule voor hotels in Europa, Azië en Zuid-Afrika.

Zo ver komt het dus niet. Gateway heeft woensdag zelf de boeken neergelegd en werd donderdag door de rechtbank van Koophandel, afdeling Hasselt, failliet verklaard. Libens en Odeurs zijn aangesteld als curatoren.