Hoewel er in de eerste maanden van 2016 een dip in de Limburgse economie werd voorspeld, tonen cijfers aan dat het nu veel beter is gesteld met onze conjunctuur. De maandelijkse barometer van Voka Limburg wijst op een verlenging van de hausse, tot een niveau dat zelfs het hoogtepunt van voor de (tweede) crisis in 2011 overstijgt.
De positieve tendens die eind vorig jaar werd ingezet, krijgt in het begin van 2016 een verlengstuk. Enigszins tegen de verwachtingen in, presteren de Limburgse bedrijven aanzienlijk beter dan in de vorige kwartalen. Het niveau is zelfs zodanig gestegen dat het précrisisniveau van het tweede kwartaal 2011 wordt bereikt. In 5 jaar tijd ging het nooit beter met de economie in Limburg. Werkgeversorganisatie Voka merkt dat het de bouwsector, en vooral de export en de autoverkoop zijn die het totaalplaatje positief beïnvloeden. Opmerkelijk is ook dat de werkloosheid verder blijft dalen. In vergelijking met een jaar geleden, toen Ford Genk pas definitief de deuren had gesloten, zijn er in totaal 1 procent minder werklozen. Vooral bij de vrouwen daalt het aantal sterk.
Nog een opmerkelijke evolutie is de sterke stijging van het aantal starters. In vergelijking met 2014 telde Voka Limburg zo’n 1.000 extra startende ondernemingen. Daarmee komt het totaal voor het eerst in 5 jaar opnieuw boven 5.000 uit.
Johann Leten, afgevaardigd bestuurder van Voka Limburg, is aangenaam verrast: “Het stemt me zeer tevreden dat de positieve trend van 2015 wordt verdergezet, wat toch wel het jaar was dat de geschiedenisboeken is ingegaan als dat van de economische heropstanding van Limburg. Het dipje dat we vooropgesteld hadden, zal zich allicht later in 2016 gaan voordoen. We hopen daarbij op een kleine en erg tijdelijke terugval. De inspanningen om de economie aan te zwengelen mogen nu zeker niet stilvallen. Ik denk aan de grote mobiliteitsdossiers, die als ze in een stroomversnelling geraken, opnieuw een flinke boost aan onze bedrijvigheid zullen geven.”