Productie, diensten en bouw stuwen onze economie

Het optimisme over de positieve evolutie van onze economische conjunctuur is groot. Uit de enquête Polsslag Ondernemend Limburg, georganiseerd door Unizo en VKW Limburg, blijkt het ondernemersvertrouwen een flinke sprong voorwaarts te maken. De indicator stijgt van +4,8 in juli naar +11,3. De productie, de diensten en ook de bouw zijn de best presterende sectoren. De grotere bedrijven zijn opnieuw optimistischer gestemd dan de kleine ondernemingen.

Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg is content: “De stevige stap voorwaarts is verheugend. Ondanks het feit dat de bedrijven met minder dan 5 werknemers de laagste score optekenen, maken ze in ondernemersvertrouwen wel de grootste sprong. Ze zijn misschien het meest kwetsbaar, maar bij de kleine bedrijven liggen net ook erg grote opportuniteiten indien ze zich aanpassen aan de snel veranderende markt. Het is aan ons als ondernemersorganisatie om de kleine spelers op weg te helpen om te durven innoveren en internationaliseren. Op die manier worden de kleine ondernemingen van vandaag de grote bedrijven van morgen.”

stalmans lodewijckxJos Stalmans, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg vult aan: “Ondanks dat er de voorbije weken weer meer vraagtekens opdoken over de economische gang van zaken, blijft het vertrouwen van de Limburgse ondernemers en bedrijven sterk. Toch blijft het herstel vooralsnog broos en eerder van conjuncturele dan van structurele aard. Laat dit dus zeker geen signaal zijn om achterover te leunen of te verslappen in de aanpak van onze structurele handicaps. Op vlak van ons verstard arbeidsrecht en de nood aan meer flexibiliteit staan we nog nergens. De regeringsinspanningen om de hoge loonkostenhandicap aan te pakken appreciëren we wel. Maar ook hier moet absoluut op de ingeslagen weg verder gegaan worden. Alleen zo kan het herstelde, maar nog broze vertrouwen gaan renderen. Zelfs volledig uitgevoerd, slepen onze bedrijven immers nog altijd een concurrentienadeel van 10% met zich mee in vergelijking met onze buurlanden.”