De KlimOpLeningen van LRM lopen als een trein. Op dit ogenblik zijn er al 85 dossiers goedgekeurd, goed voor een totaal bedrag van 14,5 miljoen euro. Daarmee is het totale budget van 20 miljoen euro in amper twee jaar tijd al bijna bereikt.
Twee jaar geleden werd door de Vlaamse overheid een enveloppe van 20 miljoen euro ter beschikking gesteld van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, in het kader van het SALK. Dat geld was bedoeld voor kleine ondernemingen met een beloftevol project, met een meerwaarde voor de Limburgse economie. Het gaat om zogenaamde achtergestelde lening, een laagdrempelig product dat gemakkelijk als breekijzer kan dienen om bij banken extra kredieten los te weken. Vaak dient het ook als laatste stukje om de financiële puzzel te vervolledigen. De lening kan variëren van 50.000 tot 250.000 euro.
Na één jaar kregen 47 dossiers een positieve beslissing, goed voor 8,273 miljoen euro aan KlimOp-leningen. “Nog een jaar later staat de teller op 85 besliste dossiers, goed voor 14,4 miljoen aan goedgekeurd KlimOp-geld,” maakt Senior Product Manager Gunter Plevoets (foto) van LRM de balans op. LRM kreeg tot nog toe 438 aanvragen, ongeveer de helft daarvan (212) werden ‘ontvankelijk’ verklaard.
De Limburgse kmo’s hebben dankzij deze KlimOp-leningen in totaal 56,1 miljoen euro geïnvesteerd. “Gemiddeld is 1 euro KlimOp-geld goed voor 2 euro extra aan bankfinanciering en eigen middelen,” rekent Plevoets voor. In totaal zijn met deze investering ruim 1.000 jobs gemoeid: 648 jobs werd dankzij de lening behouden, en 389 nieuwe banen gecreëerd.
Ongeveer de helft van de dossiers zijn te vinden in de sector van de slimme maakindustrie.