Het Alkens bouwbedrijf Vandebos heeft de crisis meer dan goed doorstaan. In 2008 – nog voor de crisis – haalde het familiebedrijf een omzet van 15 miljoen euro. In het pas afgesloten boekjaar 2015 (per 30 juni) wordt de muur van 30 miljoen euro gesloopt. Hun geheim? “Investeren in goede mensen en goed materiaal,” zegt mede-gedelegeerd bestuurder Krijn Henrotte.
Ingenieur Krijn Henrotte (41) ging in 1997 bij Vandebos aan de slag, een bouwbedrijf met een geschiedenis van meer dan 87 jaar. “Toen ik hier begon haalden we een omzet van omgerekend 4 miljoen euro,” herinnert Henrotte zich nog. Hij is niet verwant met de stichtersfamilie Vandebos, maar is ondertussen wel gedelegeerd bestuurder, samen met de familiale telgen Staf Jacobs en Elza Vandebos. Elza Vandebos (81) werd begin dit jaar door Bouwunie Limburg nog uitgeroepen tot ‘meest verdienstelijke werkgever’ in de bouw. Zij heeft nog altijd een administratieve functie in het familiebedrijf.
Terwijl heel wat bouwbedrijven kreunen onder de crisis, weet Vandebos zich meer dan te handhaven. Vandebos wendde de boeg: van overheidsopdrachten weg en meer in de richting van projectbouw (appartementen), handelspanden en renovatie. De omzet blijft intussen met sprongen groeien. Dat levert zelfs een aantal vernoemingen op bij de ‘Trends Gazellen’, de snelste groeibedrijven van Limburg. Ook op vlak van rendabiliteit weet Vandebos het goede ritme perfect aan te houden. “Alle winst wordt weer in het bedrijf gestopt. Er is nog nooit een dividend uitgekeerd,” zegt Henrotte.
Wat is dan het geheim van dit familiaal bedrijf? “Ik denk dat het familiale karakter er mee te maken heeft,, maakt hij zich sterk. “We besteden veel zorg aan de relatie met de klant, we nemen alle bouwzorgen van de klant over.” Volgens Staf Jacobs speelt ook de flexibiliteit een belangrijke rol. “We blijven zwaar investeren in eigen materieel. In dat opzicht zijn we atypisch: we hebben een eigen prefabafdeling, een eigen ijzervlechterij en metaalbewerkingsafdeling. Behalve eigen rollend materieel hebben we ook eigen bouwkranen. Iedereen verklaart ons zot, omdat je deze machines volgens de moderne bedrijfseconomische principes beter kan inhuren. Maar wij houden voet bij stuk. Dat eigen materieel zorgt er immers voor dat we erg flexibel zijn. Met ons dochterbedrijf V&V (13 medewerkers), dat straks naar Webbekom verhuist, hebben we zelfs een poot voor infrastructuurwerken.” Het bouwbedrijf Vandebos telt nu, samen met de mensen van V&V, 120 medewerkers.
“Tot slot investeren we ook in onze eigen mensen. Een aantal van onze medewerkers vertegenwoordigen de derde generatie in hun familie. Dat zegt toch genoeg,” voegt Henrotte er aan toe. “Om kort te gaan: we investeren in goede mensen en goed materieel.”