Wat leerde viking Dorien Aerts van Jan Nuyts?

Als tweede duo in onze reeks Reeks Jonge Managers, Wijze Mentoren (project VKW Limburg), nemen Dorien Aerts (Mobile Vikings) en Jan Nuyts (Baronie) plaats op de praatstoel.

De jongste mag eerst:

Dorien AertsDorien, waarom wou je meedoen aan het programma? Op welke domeinen wou je iets bijleren van je mentor?
Dorien Aerts: “Ik wilde vooral meedoen om een klankbord te hebben, en dan liefst een klankbord met veel ervaring, dat zelf al veel watertjes doorzwommen heeft tijdens zijn/haar carrière. Op die manier zou ik als ‘newbie manager’ veel kunnen opsteken van mijn mentor, en zou ik bepaalde situaties vanuit een ander perspectief benaderd kunnen zien. Omdat mijn mentor vanop een bepaalde afstand naar mij, mijn job, en mijn handelen kan kijken.”

Hoe verliep de kennismaking? Was er meteen verbondenheid merkbaar?
Dorien: “Die verliep vrij goed. Onze eerste gesprek was nog wat aftasten, maar eens het vertrouwen gewonnen was langs beide kanten, heb ik zowel ad hoc als tijdens vaste afspraakmomenten heel veel aan mijn mentor gehad.”

Welke thema’s zijn er aan bod gekomen? Zijn er gaandeweg nieuwe items op de agenda geraakt?
“De thema’s waren heel verschillend. Het ging over het bedrijf, over mezelf binnen het bedrijf, over de toekomst die ik voor mezelf voor me zie. We keken wel altijd terug naar wat er de tijdens een vorige afspraak was besproken, maar we hebben niet volgens een vaste agenda gewerkt. Hierdoor zijn er spontaan onderwerpen aangesneden die soms heel bepalend zijn geweest voor hoe ik bepaalde dingen heb aangepakt nadien.”

Hoe verliepen de contactmomenten concreet?
“We maakten elke maand een afspraak om samen te lunchen of een koffie te drinken. Soms in de buurt van mijn bedrijf, soms in de buurt van dat van mijn mentor. We kwamen kort terug op topics uit vorige afspraken en keken dan op welke vlakken ik bepaalde verwachtingen of vragen had, waarover we dan verder discussieerden.”

Wat is de beste tip die je op zak hebt gestoken?
Dorien: “Situaties vanuit een groter perspectief dan het mijne bekijken. En daaraan gekoppeld geduld en begrip opbrengen voor bepaalde dingen die op het eerste zicht niet heel logisch lijken.”

Jan Nuyts zag de zaken op deze manier:
Jan Nuyts
Waarom heb je ja gezegd toen de vraag er kwam om als mentor te fungeren?

Jan: “Uit eigen ervaring wist ik hoe belangrijk en leerzaam het kan zijn om een klankbord of luisterend oor te hebben. De meeste mentees zijn relatief jong en missen een stuk ervaring. Ik vind het fijn om mijn ervaring te delen met ‘jongeren’. Het gaf me bovendien ook een inzicht hoe de mentee naar sommige zaken kijkt, wat ik dan ook binnen ons eigen bedrijf kon gebruiken om zaken beter te begrijpen of aan te sturen.”

Neem je deze rol ook dagdagelijks op in het bedrijf, m.n. naar eigen medewerkers, familiale opvolgers,…
“Ten dele. Ik denk dat je in je eigen bedrijf veel te met je dagdagelijkse zaken bezig bent om echt tijd te kunnen uit trekken voor al je medewerkers. Maar toch mag ik zeggen dat we relatief veel jonge mensen (25 tot 35 jaar) op belangrijke functies aan het werk hebben die, ik tracht te begeleiden. Maar waar accepteren van fouten deel van het groei proces uitmaakt. Ik heb altijd graag met jongeren gewerkt en het doet dan enorm plezier als je jaren later ze terug vindt op belangrijke functies.”

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een high-potential?
Jan Nuyts: “Flexibel omgaan met veranderende situaties, emotionele stabiliteit hebben (de intellectuele kennis hebben ze allemaal), verder kijken dan vandaag, de zaken in perspectief kunnen zien en ze koppelen. En niet vergeten: hard werken.”

Verliepen de contactmomenten zoals je zelf had gedacht?
“Ik had niet een duidelijk plan vooraf. De eerste kennismaking was wat stroef, maar dat is snel gewijzigd. De volgende afspraken waren zeer spontaan en open, alhoewel ze nagenoeg maandelijks gepland waren. Vaak zijn het persoonlijk ontwikkelingstraject, het omgaan met veranderende of onbekende situaties, de gespreksonderwerpen geweest.”

Heb je zelf iets opgestoken van de mentee?
“Tuurlijk. Het gaf me ook de mogelijkheid om na te denken over hoe we zelf de zaken aangepakt hebben in het verleden en wat we er uit geleerd hebben. Met Baronie zitten wij in een zeer traditionele omgeving, maar hebben ook een gevestigde bedrijfscultuur. Dit tegenover de snelle omgeving van Campus Corda, zijn ongedwongenheid, snelheid, vrijheid. Een ware cultuurshock. Maar zeer leerrijk. Kleine tip voor de lezer; ga eens lunchen of een koffie drinken in de bar op Campus Corda en proef van de sfeer daar. Verder denk ik ook dat de contacten met de mentee verder zullen lopen en boeit het me enorm te zien hoe ze zich verder ontwikkelt.”