In Genk is zopas het nieuwe groenbedrijf Talea opgericht. De starter specialiseert zich in het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van duurzaam bedrijfsgroen. Bijzonder is dat Talea een coöperatieve onderneming is, die is ontstaan als spin-off van De Winning, actief in de sociale economie.
Talea is in dit land een pionier van wat we ‘duurzaam bedrijfsgroen’ noemen. Dat komt erop neer dat ondernemingen en instellingen worden gestimuleerd om voor hun terreinen verder te denken dan het klassieke gazon-heesters-bloemenperkjesverhaal. Een bloemenweide (eventueel met bijenkasten) is één van de vele alternatieven, en uiteraard gaat de voorkeur naar inheemse plantensoorten in plaats van dure exoten. Talea zal ook nagaan of er in de omgeving een waardevolle biotoop aanwezig is. In dat geval wordt op het bedrijfsterrein een parklandschap gecreëerd als verlengstuk en versterking van dat biotoop.
Het verschil met de commerciële groenbedrijven is dat Talea op de eerste plaats maatschappelijke en ecologische doelen nastreeft. Het zoekt dan ook bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zichtbaar in de praktijk willen brengen. Gouverneur Herman Reynders zegt hierover: “Willen we het economisch weefsel van onze regio duurzamer en robuuster maken, dan moeten we resoluut kiezen voor een transitie van de Limburgse economie.”
Angelo Bruno, schepen van Werk en Financiën van de stad Genk, is tevreden omdat een deel van de werknemers bij Talea een arbeidsbeperking hebben, en nu toch in het reguliere arbeidscircuit terecht komen.