Het bedrijf Limcoal, dat eerder van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege een milieuvergunning had gekregen om niet-verontreinigde grond te storten op de mijnterril van Winterslag (Genk), is nu teruggefloten door de Raad van State. Het stadsbestuur van Genk was in beroep gegaan tegen de vergunning, en krijgt nu gelijk.
NV Limcoal heeft de bedoeling om 20 jaar lang niet-verontreinigde grond te storten op de mijnterril. De putten en lager gelegen gedeelten zouden zo opgevuld worden. Daarna zou het terrein gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. Tegen het advies van het stadsbestuur en de bestendige deputatie van Limburg in, leverde minister Schauvliege toch een vergunning af.
Maar omdat de buurtbewoners overlast vrezen van de exploitatie door af- en aanrijdend verkeer, en het stadsbestuur veel eerder dan over 20 jaar wil starten met de recreatieve invulling van het terrein, werd bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de milieuvergunning. Het rechtscollege erkent het beroep en schrapt de toezegging aan Limcoal. Het argument is dat de omvang van het project (circa 3,7 miljoen m³ gestorte grond) en de duur ervan (20 jaar) niet in verhouding staan tot de doelstelling in het Bijzonder Plan van Aanleg, meer bepaald, het inrichten van een recreatiezone.
Limcoal kan wel nog de vooraf afgesproken taken op het terrein uitvoeren, zoals het verwijderen van de laatste steenkoolresten. Daarna wordt het gebied voor een vastgelegd bedrag verkocht aan het stadsbestuur, zodat na het afvlakken van de steile randen, kan gestart worden met het inrichten van de recreatiezone.