Crisis bij Echo leidt tot beloftevolle start-up

Vlaanderen is een bedrijvendokter rijker. CIM (change, invest, manage) heet het bedrijf van Mark Van Hool en Christel Gijsbrechts. Niks speciaals, ware het niet dat ze elkaar hebben leren kennen in de crisisperiode bij welfselfabrikant Echo in Houthalen-Helchteren.

Christel Gijsbrechts werd door de voormalige eigenaars, de familie Cuyvers, gevraagd om te helpen met het bedrijf door de crisis te helpen. Ze bracht haar jarenlange ervaring uit de banksector (KBC) mee. Los daarvan werd ook Mark Van Hool aangezocht om in te springen bij het noodlijdende Echo. Van Hool is inderdaad een telg uit de gelijknamige familie van de bussenbouwer uit Koningshooikt. Hij bracht zijn ervaring als manager mee.

foto CIMHoe het met Echo afliep, is ondertussen bekend. De Ierse bouwgroep CRH nam vorig jaar, met akkoord van de handelsrechtbank, het hart van het bedrijf over. Andere afdelingen in binnen- en buitenland werden verkocht of gesloten. Daarmee was de rol van Gijsbrechts en Van Hool bij Echo zo goed als afgelopen. “We hebben een jaar lang samen opgetrokken en keihard gewerkt bij Echo. We hielden een goed gevoel aan onze samenwerking over, en van het een kwam het ander,” zeggen beiden.

Dat één en ander is CIM, een ‘bedrijvendokter’, die advies geeft, “maar indien nodig ook het stuur van de ondernemer overneemt,” aldus de zaakvoerders. “Die staat in crisissituaties immers vaak met de rug tegen de muur. Wij schieten dadelijk in actie en starten overleg met alle mogelijke betrokkenen. Dat ligt voor ons als buitenstaanders wat gemakkelijker omdat wij niet gebonden zijn. Je merkt vaak dat een onderneming als het ware verlamd is door de situatie. Wij proberen de motor weer op gang te brengen en geven de eigenaar-ondernemer de kans om in de luwte op adem te komen.”

Overbruggging

Uniek is dat CIM indien nodig ook met een financiële overbrugging op de proppen kan komen. “Het zou niet de eerste keer zijn dat een bedrijf tijdelijk niet voldoende geld op de rekening heeft om de lonen uit te betalen, hoewel er onderhandelingen lopen over een financiële injectie,” legt Van Hool uit. “Banken staan dan niet te springen om te helpen. In dat geval kunnen wij een beroep doen op een groep van investeerders, die tijdelijk geld ter beschikking stelt om deze situaties voor korte termijn financieel te overbruggen.”

Intensief
CIM is ondertussen ook al aan de slag (geweest) bij andere bedrijven in de rest van Vlaanderen. Namen geven Van Hool en Gijsbrechts om begrijpelijke redenen liever niet. “We kunnen ook niet bezig zijn met meer dan twee of drie dossiers tegelijk,” zegt Gijsbrechts. “De eerste weken in een crisis zijn meestal zeer intensief. Dan zijn we vaak 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 aan de gang. Naarmate de crisis zich oplost, komt er wat extra tijd vrij.”