De Limburgse werkgeversorganisaties dringen bij de overheid aan om onze provincie zo snel mogelijk te erkennen als ‘ontwrichte zone’. Dit zou inhouden dat bedrijven die investeren in Limburg (zowel nieuwe als bestaande), van een aantal fiscale voordelen kunnen genieten. Het was CD&V-voorzitter Wouter Beke die dit idee destijds aankondigde op de jaarvergadering van VKW Limburg in september 2013. Het blijft echter wachten op de finale goedkeuring. En die is belangrijk, want er kan zowel een fikse vermindering van de bedrijfsvoorheffing worden bekomen (-25 procent) als een extra investeringssteun worden toegekend (+ 10 procent). Beiden zijn maatregelen waar Limburg al een hele tijd om smeekt, aangezien ze het economische weefsel kunnen versterken én nieuwe jobs kunnen creëren.
Johann Leten van Voka Limburg vindt dat het tijd wordt: “In beide gevallen is de Vlaamse Regering bevoegd. Wij hopen dat ze snel beslist en het heel wat ondernemingen over de streep kan trekken om hier extra te investeren. Want de tijd die ons rest om het verschil te maken met de reconversieplannen, tikt snel weg.”
Hetzelfde geluid horen we bij VKW Limburg, dat eveneens de afgelopen maanden hard achter de schermen heeft gelobbyd om Limburg ‘ontwricht’ te krijgen. “De sluiting van Ford Genk slaat een groot gat in de Limburgse economie,” aldus voorzitter Luc Cardinaels. “De leemte zal op een of andere manier moeten ingevuld worden met nieuwe bedrijven en nieuwe investeringen, maar in de huidige competitiviteitscontext is dat allesbehalve evident.”
En dus kunnen de maatregelen in het kader van de ‘ontwrichte zones’ misschien zoden aan de dijk brengen. “We hebben iets nodig zoals de reconversievennootschappen ten tijde van de mijnsluitingen,” aldus nog Cardinaels. “De loonkostvermindering van 4 à 5% gedurende twee jaar voor bedrijven die in Limburg investeren, en daarbij jobs creëren, is niet te versmaden. Al hopen we dat er finaal nog iets extra uit de bus komt.”