Zwartwerk doodsteek voor Delicatesse Catering?

Er is behoorlijk veel interesse om voor een gehele of gedeeltelijke overname van het failliet verklaarde bedrijf Delicatesse Catering. “Er zijn zo’n zeven partijen die alvast interesse hebben getoond,” zegt curator Philippe Noelmans. Of het zover komt valt nu nog niet te zeggen. “Er is nog geen concreet bod. We gaan in eerste instantie trachten om het bedrijf in zijn geheel te verkopen, waarbij ook zoveel mogelijk mensen weer aan de slag kunnen. Want dit is vooral een sociaal drama. Het gaat immers vooral om ongeschoolde arbeiders en arbeidsters.”

Goederen weg
De curator bevestigt ook dat er goederen zijn weggehaald uit het bedrijf. “Het gaat echter om een leverancier die niet betaald was en die zijn bederfbare goederen daarom snel wilde terughalen. We zijn daar niet gelukkig mee, maar het is wel begrijpelijk. De man had beter gewacht. Maar dat de eigenaar nog snel waardevolle goederen buiten het faillissement wilde houden klopt zeker niet. Integendeel, de voormalige eigenaar Geert Spapen werkt gewetensvol mee. Hij had duidelijk een goede verstandhouding met het personeel. Zijn bedrijf was evenwel snel gegroeid, waarbij de controle en de winstgevendheid uit het oog verloren werden.”

delicatesse bedrijfsgebouwHet merendeel van de 125 medewerkers krijgt nu binnenkort hun ontslagbrief. Een paar mensen zullen nog even aan boord blijven om lopende opdrachten af te werken. “We gaan het bedrijf niet doorstarten, dat is onmogelijk. We hopen wel in op een snelle overname,” aldus de curator.

Zwart geld
De RSZ heeft eind vorig jaar nog een inspectie gedaan bij Delicatesse Catering in Genk. Daarbij is vastgesteld dat er werkuren in het zwart waren uitbetaald. Dat heeft de vakbond ACV vernomen bij de inspectiediensten. “Over hoeveel uren of welke bedragen het gaat, heeft de inspectie ons niet verteld,” zegt secretaris Ruth Vaes van ACV. “Het bedrijf heeft wel de nodige rechtzettingen gedaan. Mogelijk heeft dat tot het acuut geldtekort geleid.” De vakbondsvrouw is vooral ongerust over de mogelijke gevolgen van het zwartwerk voor de 125 getroffen werknemers. “De uren die in het zwart zijn gepresteerd worden uiteraard niet meegerekend voor allerlei andere rechten, zoals de werkloosheidsuitkering, opbouw van pensioen, vakantiegeld, eindejaarspremie of maaltijdcheques.” Op het zwarte gedeelte dat al ontvangen werd, zullen de werknemers overigens extra belast worden.