Eurocompost en pak andere falingen…

De rechters hebben jammer genoeg opnieuw de handen vol met de dossiers van de faillissementen. Vanuit het arrondissement Hasselt bereikte ons een lijstje met 13 ondernemingen. Het gaat om:

Grand Café Teutenhof in Lommel, Eurocompost Groenrecycling in Houthalen-Helchteren, Jean Lodewijks (Lommel), Inter GK (of videotheek Movie Max in Hasselt), Bulgarije Pallets (ook al in Lommel), Vandenboer Construct en Kurt Vandenboer (Zonhoven), Verwarmingstechnieken Vandevoort (ook in Zonhoven), Dakwerken Heylen (Hechtel), Ben Peeters (Leopoldsburg, en dus niet de boekhouder uit Hechtel-Eksel), Gadant Charly (vennnootschap en privé) en Renate Neys in Genk.

In dit lijstje valt Eurocompost op. Het familiebedrijf zat al een tijdje in moeilijkheden. Er werden forse verliezen geboekt (1,1 miljoen in meest recent gepubliceerde jaarrekening) en het personeelsbestand werd afgebouwd van 30 naar 14. Vorig jaar werd dan ook bescherming tegen schuldeisers aangevraagd (WCO). Intussen is Bionerga op de proppen gekomen met een overname van de composteringsactiviteiten (terrein en de vergunning voor 20 jaar). Karel Geerkens van Eurocompost preciseert: “De productie van bodembedekkers en bodemverbeterende middelen vallen hier niet onder en worden door Biomassa Limburg verder verhandeld op de bestaande Drive Inn, die dus niet in de overname zit. Eurocompost is het eerste slachtoffer van de overnamewoede in de afvalsector door Bionerga. Immers, 90% van de composteervergunningen in Limburg wordt nu beheerd door Bionerga. Hierdoor betalen de Limburgse gemeenten voor de verwerking van hun groenafval een wel erg hoge prijs (+/- 55 euro per ton), terwijl de marktprijs in Vlaanderen maximaal 25 euro bedraagt. Wie is het volgende slachtoffer: de oud-papier-sector?” Bionerga beweert overigens dat de prijzen die Geerkens citeert totaal uit de lucht gegrepen zijn.

Als curatoren werden Xavier Gielen en Frederika Van Swygenhoven uit Hasselt aangesteld.