De Limburgse bouwbarometer blijft in het rood. In december scoorde hij opnieuw ondermaats. De bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn en blijven somber gestemd. 2013 scoorde met een gemiddelde van 94,7 nog slechter dan het crisisjaar 2012. Het is van 2008 geleden dat het jaargemiddelde nog boven 100 uitsteeg.
“Opvallend is dat alle parameters negatief scoren,” zegt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg. “De bouwondernemers hebben lage verwachtingen over het werkvolume, hun winstgevendheid scoort ondermaats en er is geen bereidheid tot aanwerven. Ondertussen staat de concurrentie op scherp en kampen de bouwbedrijven met een hoog aantal slechte betalers. Het lage aantal opdrachten, gecombineerd met de – al te vaak oneerlijke – concurrentie van goedkopere buitenlanders en van Belgische bedrijven die met buitenlandse onderaannemers werken, versterkt de crisis bij de Limburgse bouwbedrijven die met eigen personeel werken.”
Uit de bevraging blijkt dat 34% van de Limburgse bouwkmo’s nu minder werk heeft dan in het derde kwartaal van 2013. 20% heeft nu meer opdrachten. Een vijfde verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden terwijl maar liefst 40% zich minder opdrachten ziet uitvoeren. De orderboekjes op iets langere termijn zijn ook aan de dunne kant. Slechts 12% heeft nog voor meer dan een half jaar werk (voor de crisis was dat meer dan 30%) terwijl 46% maar voor maximum 3 maanden goed zit.
“De meeste Limburgse bouwbedrijven verwachten in de bouw en de afwerking van nieuwe gebouwen voor dit jaar eerder een daling van het aantal opdrachten of een status quo ten opzichte van het afgelopen jaar,” aldus Maesen. “De renovatiemarkt heeft net zoals vorig jaar iets betere vooruitzichten. De verwachtingen voor het aantal overheidsopdrachten zijn erg laag gespannen. De overheden zitten eerder in een sanerings- dan in een investeringsmodus.”
De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren slecht. Deze zijn volgens 34% van de bouwbedrijven gedaald. 43% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: de crisis sleept al uitzonderlijk lang aan en de bouwkmo’s zien zich geconfronteerd met erg scherpe concurrentie, omwille van de crisis (minder opdrachten) maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie. Zo geeft 40% van de bouwbedrijven aan dat deze nog vergroot is.
Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (26% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven verder onder druk staat. Een op vier zegt dat deze duidelijk verslechterd is en dat ze hierin op korte termijn geen verandering ten goede verwachten.
Personeel ontslaan
“De werkgelegenheid in de bouwsector lijdt daar onder,” weet Maesen. “14% van de Limburgse bouwbedrijven werkt vandaag met meer personeel, 9% met minder. Niemand denkt tegen de lente meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag, terwijl 17% zegt dat het er minder zullen zijn. Velen verklaren simpelweg niet te kunnen opboksen tegen de goedkopere concurrentie en gaan personeel ontslaan.”
De tevredenheid van de bouwbedrijven met de economie in het algemeen, blijft beneden alle peil. “Tot voor midden 2011 hielden ontevreden en tevreden bouwondernemers elkaar in evenwicht, maar nu halen de pessimisten nog steeds de bovenhand,” besluit Maesen. “Slechts 14% zegt tevreden te zijn.”