We hebben allemaal de mond vol van langer werken, maar ook al willen werkgever en werknemer samen verder, dat wordt het vaak erg moeilijk gemaakt. Dat ervoer Mohammed Haddadi, 65 en werkzaam bij het aannemingsbedrijf CVR in Beringen. Als de werknemer ook na zijn 65ste aan de slag wil blijven, komt hij immers niet in aanmerking voor weerverlet.
Mohammed Haddadi is sinds 1975 aan de slag bij het bedrijf dat gespecialiseerd is in funderingstechnieken en bouwputbeschoeiingen en is opgeklommen tot de functie van ploegbaas. “Ik had eigenlijk enkele maanden geleden al mijn pensioen aangevraagd,” vertelt hij. “Maar naarmate de definitieve datum dichter en dichter kwam, begon ik te twijfelen.”
Mohammed voelt zich fysiek nog helemaal tiptop, doet het werk voor de Limburgse kmo graag en vond bij CVR een werkgever die hem graag aan boord wilde houden. “Bovendien,” geeft Mohammed toe, “is het verschil tussen loon en pensioen groot, in mijn geval zeker 1.000 euro.” Hij begrijpt niet waarom het zo moeilijk is om te blijven werken. “Als ik werk, betaal ik toch belastingen, of niet?”
Werkgever en werknemer kwamen overeen om het pensioen uit te stellen. “Natuurlijk is Mohammed duurder dan jonge werknemer,” aldus administratief directeur Nicolas Smet van CVR. “Maar hij brengt aan de andere kant ook bakken ervaring mee. Bovendien is hij ontzettend waardevol bij de opleiding van nieuwe werknemers.”
Weerverlet
Tijdens het bouwverlof blijkt dat een en ander toch niet zo eenvoudig is als gedacht. Nicolas Smet: “Mohammed kan perfect blijven werken, dat is niet het probleem, maar omdat hij in aanmerking komt voor zijn pensioen, komt hij niet meer in aanmerking voor economische werkloosheid en, wat veel erger is, weerverlet. Dat hij niet kan terugvallen op economische werkloosheid, daar zou ik nog mee kunnen leven, maar we kunnen voor hem ook geen weerverlet inroepen en dat vind ik toch een brug te ver.”
Met andere woorden, de werkgever moet voor Mohammed Haddadi werk zoeken als het regent of sneeuwt, of hem zijn gewone loon uitbetalen. “Voor een grote aannemer is dat nog te doen, maar voor een kleine kmo niet,” aldus Nicolas Smet.
Gekend probleem
Volgens Rik Mondelaers van de Confederatie Bouw Limburg is het probleem gekend, maar komt het zelden voor. “Bouwvakkers die na hun 65ste doorwerken, zijn zeldzaam,” aldus Mondelaers, die er evenwel voor pleit dat de regering een inventaris zou opmaken van alle reglementeringen die werken na de pensioenleeftijd bemoeilijken en die dan geleidelijk afschaft.
Ook bij Luc Bressers van de vakbond ACV Bouw en Industrie is de problematiek bekend. “Een oplossing zou kunnen zijn dat de werknemer met pensioen gaat en daarna tijdelijk bij dezelfde werkgever aan de slag gaat. Het is immers toegelaten om als gepensioneerde ook iets bij te verdienen.”
Mohammed Haddadi blijft inmiddels aan het werk. Er resten hem nog enkele maanden maar als er tegen de winter geen oplossing is, wacht hem waarschijnlijk een ‘gedwongen’ pensioen.”