Uit de analyse van de uitbetaalde lonen leidt de Hasseltse dienstengroep Sofim af dat er 11 procent meer studenten in 2012 een job hebben uitgevoerd dan een jaar voordien. Ook het aantal gewerkte dagen en het aantal gepresteerde uren is er fors op vooruit gegaan.
“Vooral buiten de vakantieperiodes zijn de aantallen spectaculair gestegen,” zegt Olivier Dubois van Sofim. “Dit heeft te maken met de gewijzigde wetgeving, waarbij studenten nu 50 dagen mogen presteren gespreid over het hele jaar. Vroeger was het maximale aantal buiten de zomermaanden beperkt tot 23 dagen.” Buiten de vakantieperiodes steeg het aantal gepresteerde uren in sommige maanden met 63 procent en het aantal gewerkte dagen met zowat 30 procent. Dezelfde trends worden waargenomen door de uitzendkantoren en de RSZ.
Horeca
De horecasector is blij dat de versoepeling van de wetging heeft geleid tot meer studentenarbeid. “Maar in plaats van studenten maximaal 50 dagen per jaar te laten werken, zou iedereen meer gebaat zijn om hen 100 halve dagen te kunnen inschakelen,” zegt Filip Vanheusden van het Borrelhuis en voorzitter van Ho.Re.Ca Limburg (foto). “De praktijk leert dat studenten meestal ’s avonds of in het weekend een centje willen bijverdienen, en dat meestal doen in blokken van maximaal een halve dag. Nu is het zo dat als ze zelfs maar één uur per dag werken, een hele dag in mindering wordt gebracht van het totale aantal van 50 dagen. We pleiten dus voor een versoepeling, waarbij studenten 100 dagen in het jaar telkens een halve dag zouden mogen presteren. Dit zou voor de horeca een zegen zijn, aangezien wij veel piekmomenten hebben, zoals de middag- en avonduren. De studenten zijn trouwens zelf vragende partij om niet verplicht 8 uren per dag te presteren. Ze willen in hun vrije tijd ook nog andere dingen kunnen doen.”