Hollandse-bouwvakker-300×300

"Nederlandse bouwvakkers concurreren ons plat"

De Limburgse bouwsector wordt overspoeld door buitenlandse aannemers en bouwvakkers. De golf is vorig jaar begonnen en is dit jaar nog toegenomen. Opvallend: vooral vanuit Nederland wordt hevig geconcurreerd op de Limburgse bouwmarkt.

Dat blijkt uit cijfers die de Confederatie Bouw Limburg heeft gepuurd uit de meldingen bij Limosa. Iedere buitenlandse werkgever die loontrekkende werknemers in ons land detacheert, moet dat aangeven via de website www.limosa.be.

Vorig jaar zijn er in ons land bijna 165.000 meldingen geweest bij Limosa. Daarvan zijn er naar schatting 15.000 bestemd voor Limburgse werven. Eind augustus dit jaar waren er al 125.000 meldingen bij Limosa. Tegen dat tempo zal het aantal meldingen eind dit jaar richting 190.000 evolueren.

Trend
Probleem is wel dat die meldingen kunnen gaan over de tewerkstelling van buitenlandse loontrekkenden of zelfstandigen voor een dag, een week, een maand of een jaar. Het kan ook gaan om één melding voor meerdere werknemers. “Maar het aantal meldingen geeft alvast een trend weer,” zegt directeur Rik Mondelaers van Confederatie Bouw Limburg. “We worden alsmeer meer overspoeld met buitenlandse arbeidskrachten en zelfstandigen.” Uit de meldingen blijkt nog dat het in 20% van de gevallen om zelfstandigen gaat, de rest om werknemers.

Nederland
Dat er zo vaak een beroep gedaan wordt op buitenlanders, heeft vooral te maken met het nijpend gebrek aan Belgische geschoolde bouwvakkers. Maar er is meer aan de hand.

Opvallend is dat de ranglijst van buitenlandse aannemers en bouwvakkers wordt aangevoerd door meldingen uit Nederland, vóór Polen, Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Portugal. “Nederland worstelt momenteel met een zware crisis in de bouwsector,” weet Mondelaers. “Nederland kent niet ons systeem van economische werkloosheid en weerverlet, en het is er moeilijker om mensen te laten afvloeien. Vanuit Nederland steken er massaal aannemers de grens over om hier toch maar aan de bak te komen, tegen eender welke prijs.” De Nederlandse aannemers concurreren zo de Belgische aannemers kapot op hun eigen markt.

Inspectie
Buitenlandse werknemers moeten in principe (minstens) het minimumloon in België betaald worden. “Maar deze regel wordt vaak omzeild via schijnzelfstandigen. Onze inspectiediensten hebben niet de middelen om dat grondig aan te pakken,” aldus nog Mondelaers. De Belgische bouwbedrijven moeten ook de hand in eigen boezem steken. “Ze moeten ieder illegaal arbeidsaanbod categoriek afwijzen en zeer zorgvuldig hun onderaannemers kiezen.”

Hij stelt zijn hoop ook op de nieuwe, strengere regelgeving die op komst is, die onder meer de schijnzelfstandigheid beter aanpakt en identificatie van werknemers op de werf vergemakkelijkt.