De fruitboeren in Haspengouw kunnen voortaan nieuwe doppen op hun sproeimachines plaatsen om hun gewassen milieuvriendelijk tegen ongedierte te beschermen. Deze zogenaamde ‘luchtmengdoppen’ zijn volgens de tests, die zoaps werden voorgesteld, minstens even efficiënt en zorgen ervoor dat de bij het spuiten van pesticiden en fungiciden geen driftwolk of spuitnevel meer de lucht wordt ingeblazen.
Want wie al eens langs de boomgaarden heeft gefietst of gewandeld, heeft zeker gemerkt dat bij het besproeien van gewassen een fikse (vaak gelige) stofwolk vrijkomt. Hierdoor komen er ook sproeistoffen op de weg, op de grond en op naburige plantages terecht. En dat is slecht voor het milieu, en een verspilling voor de boeren.
Met het project ‘Weg met de wolk’ hebben Phytofar (de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen) en het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden een alternatief gezocht voor de spilzuchtige sproeimethode. Die lijkt nu gevonden met de nieuwe luchtmengdoppen, die passen op alle klassieke sproeimachines.
Gedaan met stofwolken
Hierdoor worden iets dikkere druppels aangebracht op de gewassen, maar verdwijnen de stofwolken die nu boven de plantages uitkomen. “De eerste testresultaten tonen aan dat de efficiëntie voor de boeren hierdoor zeker niet vermindert,” zegt Sofie Vergucht van Phytofar. “Ook zullen toeristen niet langer hinder ondervinden van de stofwolken,” klinkt het. Daarmee hebben de initiatiefnemers alle argumenten in handen om de boer op te gaan, en de boeren te overtuigen om deze nieuwe luchtmengdoppen te gebruiken.