Bij transmissiesystemenproducent Punch Powertrain in Sint-Truiden hebben ze sinds begin dit jaar al 75 nieuwe jobs gecreëerd. Dat meldt TV Limburg. Het bedrijf doet het uitstekend in China, maar blijft ook investeren in zijn Truiense vestiging.
Begin 2009 was de Truiense producent van transmissiesystemen nochtans bijna failliet, maar onder impuls van enkele nieuwe aandeelhouders investeerde Punch Powertrain fors in een nieuwe visie. Ze ontwikkelden meerdere producten en richtten zich op de Chinese markt. Yves Frenay van Punch Powertrain beaamt de ommekeer. “In 2009 zaten we eigenlijk in een crisissituatie, in die zin dat we één klant en één product hadden. En dat product was ook nog eens aan het aflopen. Dat was destijds de CVT (versnellingsbak) voor de Mini. We moesten dus dringend actie ondernemen. Nu blijkt China voor ons een goede markt. Daar is de automobielsector zwaar aan het groeien, eerder dan in Europa of in Noord-Amerika, waar er eerder een stabiele markt is. Dus we zijn naar China getrokken waar we een productievestiging hebben, omdat daar ook onze klanten zitten en we enkel zaken kunnen doen als we er ook daadwerkelijk aanwezig zijn.”
Maar toch investeert Punch Powertrain nog in hun vestiging in Sint-Truiden. “Hier is het product groot geworden”, zegt Frenay, “Hier zit ook alle knowhow, alle technologie, en die willen we ook beschermen. Daarom doen we het ook voornamelijk van hieruit en is hier nog steeds ons ontwikkelingscentrum. Ook een deel van onze componenten wordt hier nog geproduceerd.”
Door de groei van het bedrijf probeert het bedrijf hier sinds januari een 75-tal jobs in te vullen. Momenteel staan er nog 50 vacatures open. Dat zijn 40 bedienden voor de ontwikkelingsafdeling en 10 arbeiders voor de productie. De invulling van de vacatures verloopt dus niet supervlot, dat bevestigt Frenay ook: “We zijn op zoeken naar knelpuntberoepen en naar technische profielen. Dat maakt het moeilijk. Maar het verhaal maakt het iets makkelijker, omdat we een positief verhaal kunnen brengen, en dat is een verhaal wat zich ook stilletjes aan op de arbeidsmarkt begint te zetten. Dat helpt ons wel om de juiste profielen aan te trekken, maar echt makkelijk is het niet.”