easter-eggs2-300×167-1

Tongerse eierhoeve: "Nooit meegemaakt in 50 jaar"

Nu met Pasen in zicht de vraag naar eieren toeneemt, stijgen de prijzen naar historische records. Verwerkers van eieren zien de kostprijs van hun grondstoffen tot 3 keer hoger gaan, vooral door nieuwe regels die Europa oplegt aan pluimveehouders. “Dit hebben we in 50 jaar nooit meegemaakt,” zegt Jean-Marie Lecoque van Eierhoeve Lecoque in Tongeren.

“De eieren worden momenteel verkocht voor zo’n 12 euro per 100 stuks”, zegt Benoît Vanden Heede, voorzitter van de Prijzencommissie in Kruishoutem. “Enkele maanden geleden was dat nog 7 euro, een jaar geleden zelfs maar 6. “Dat de prijzen net voor Pasen stijgen, is normaal, maar nu zitten we écht aan een absoluut hoogtepunt.” Vanden Heede zegt dat zijn commissie er weinig aan kan doen. “Het is een kwestie van vraag en aanbod, die te maken heeft met de Europese regelgeving. Door de verplichting om de kooien van leghennen een derde groter te maken, hebben veel boeren afgehaakt. De sector was al een tijdje niet rendabel, en bijkomende investeringen konden velen niet aan. Vandaar de schaarste op de markt, en de spectaculaire prijsstijgingen.”

Bij Eierhoeve Lecoque in Tongeren, waar per uur zo’n 50.000 eieren kunnen gekookt en gepeld worden, zit men met de handen in het haar. “Wij betalen vandaag tot 3 keer meer voor onze grondstoffen, terwijl de prijzen voor onze klanten vaak al lang vastliggen en we de verhogingen dus niet kunnen doorrekenen,” zegt zaakvoerder Jean-Marie Lecoque. “Van 0,70 cent voor een kilo, betalen we nu tot 2,10 euro. Dit hebben we hier in 50 jaar nooit meegemaakt. Het is een serieuze streep door de rekening.”

Lecoque merkt nu al dat klanten minder bestellen door de hogere prijzen. “Bedrijven die maaltijdsalades maken, zijn op zoek naar andere ingrediënten. Hoewel we verwachten dat de eieren weer goedkoper zullen worden, zal dus ook de omzet hierdoor beïnvloed worden.”