ACV-Limburg vindt dat in het debat over de pensioenen en langer werken, ook de werkgevers moeten geactiveerd worden. “Vaak wordt deze discussie vernauwd tot de werknemers die een vervroegde uitstap willen”, zegt kersvers voorzitter van ACV-Limburg Jean Vranken. “In de praktijk zijn het de werkgevers die bij ontslagrondes eerst de duurste, en dus de oudste werknemers op straat zetten. Vandaar dat wij hen willen wijzen op hun verantwoordelijkheid.”
Het ACV doet een voorstel. “Als bedrijven nu mensen met brugpensioen sturen, moeten ze hiervoor extra vergoedingen betalen. Maar nu de leeftijd voor brugpensioen opschuift, kunnen de werkgevers overgaan tot een normaal ontslag, en dit zonder bijkomende premies. We stellen voor dat dit geld desondanks toch wordt betaald, en wel aan het Ervaringsfonds.” Dit Ervaringsfonds geeft subsidies aan bedrijven die inspanningen leveren om oudere werknemers langer aan zich te binden. “We vinden dat werkgevers die 55-plussers absoluut in dienst willen houden, daarvoor mogen beloond worden,” zegt Vranken nog. “Dat kan door hen middelen te geven die hun collega-bedrijven afdragen als ze wél ouderen ontslaan. Straffen en belonen, dat werkt.”
Unizo-Limburg heeft al gereageerd op het voorstel van het ACV: “Het ervaringsfonds extra financieren door de werkgevers, is echt wel een brug te ver,” vindt directeur Joël Stockmans. “De financiering van dit fonds gebeurt vandaag door de overheid en dit moet zo blijven. Via de loonlasten dragen de werkgevers al indirect bij tot dit fonds. Hen nu gaan straffen door extra boetes op te leggen, werkt gewoon weg niet. Ik betreur het ook ten zeerste dat het steeds de fout is van de werkgever wanneer een arbeiders- of bediendencontract wordt verbroken. Meestal speelt de economische context hierbij een rol, wat de werkgever moeilijk kan aangewreven worden.”
En ook VKW-Limburg kan niet lachen met het idee: “Dit pleidooi om werkgevers zogenaamd “te activeren” in het pensioendebat is moeilijk serieus te nemen en doet bovendien de waarheid geweld aan,” zegt Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg. “Werkgevers vinden het absoluut niét plezierig om mensen te moeten ontslaan. Wanneer dat echter door de omstandigheden gedwongen en in het belang is het voortbestaan en de toekomst van het bedrijf, kan het soms niet anders. En wie vraagt dan om de oudere werknemers te ontslaan? De vakbonden. Brugpensioen vanaf 50 of 52 jaar is bij een herstructurering altijd de eerste eis van de vakbonden. Met stip staat dit steeds bovenaan het eisenlijstje! Dikwijls tégen de wil van de bedrijven in die er alle belang bij hebben om ervaren werknemers in huis te houden.”