Dhollander is één van die zeldzaam geworden warme bakkers in Antwerpen waarvoor mensen al eens wat verder willen rijden om er hun brood, gebak en pistolets te halen. De Slimste Mens-presentator Erik Van Looy, die in Borgerhout woont, is zo iemand.
“Het was mijn vader André die in 1958 ook op de Herentalsebaan, maar honderd meter verderop, begon met bakken. In 1968 is ons gezin naar deze plek verhuisd, op de hoek met de Fort II-straat. In 1988 hebben mijn vrouw Sonja en ik de zaak dan overgenomen en geprofessionaliseerd, zonder aan de ambachtelijke kwaliteit te raken. Integendeel”, vertelt Roland Dhollander (63), zoals steeds fier gekleed in wit bakkersuniform.
Het zag er lang naar uit dat de bakkersdynastie op de Herentalsebaan op een dood spoor zat. Oudste zoon Olivier (35) is intussen orthopedisch chirurg in Brussel. Dochter Michelle (32) koos aanvankelijk voor haar passie vroedkunde maar vervoegde intussen wel het Dhollandeteam, als winkelverantwoordelijke. De hoop was even gevestigd op jongste telg Nicolas (24), maar die wilde liever in de reclamebusiness.
Emotioneel moment
“Ik ging ook marketing studeren en ben effectief een tijd aan de slag geweest in de sector. Heel boeiend, maar ik voelde dat ik liever toch zelfstandige wilde zijn. Ik ben ook de schoonheid gaan inzien van onze familiezaak. Na rijp beraad heb ik m’n vader laten weten dat ik alsnog graag in zijn voetsporen wil treden. Ik kan me dat historisch moment nog goed voor de geest halen. Het was vorig jaar op paasmaandag en we zaten samen in de wagen op de terugweg van de kust.”
“Natuurlijk waren Sonja en ik heel gelukkig, zelfs emotioneel”, pikt Roland in. “Het was de mooiste boodschap die Nicolas ons kon brengen. Al hebben we hem nooit willen pushen. En uiteraard heb ik Nicolas wijsgemaakt dat hij voor een pittig leertraject staat want bakker is een vak dat je niet zomaar in de vingers hebt.”
“Na rijp beraad heb ik m’n vader laten weten dat ik alsnog graag in zijn voetsporen wil treden. Ik kan me dat historisch moment nog goed voor de geest halen. Het was vorig jaar op paasmaandag en we zaten samen in de wagen op de terugweg van de kust”
Nicolas Dhollander
“Al snel is gebleken dat hij over de juiste instelling en gedrevenheid beschikt om deze kans te grijpen. Ik zie de overname intussen optimistisch tegemoet, al zullen ook wij nog een hele tijd op de werkvloer blijven om alles mee in goede banen te leiden. Patisserie Dhollander is een bedrijf hé, met toch al gauw twintig medewerkers. Bij het leiden daarvan, komt heel wat kijken en het duurt een tijdje alvorens zoiets allemaal gesmeerd loopt. Maar dat we de taken nu al kunnen verdelen, voelt heel goed aan.”
Leergierig
Bijna elke dag om vijf uur op post bij de werktafels en ovens in Wommelgem. Het is één van de nadelen van het mooie beroep. “Ik ben me ervan bewust, maar als alleenstaande moet ik voorlopig met niemand rekening houden”, vertelt Nicolas. “Ik geef me volledig. Met papa heb ik de beste leermeester die ik me kan wensen. Bovendien school ik me bij via vakorganisaties en producenten. Dhollander is één van de weinige bakkerijen die nog alles zelf produceert: van het brood, over het gebak tot zelfs de kleinste paaseitjes toe. En elk onderdeel van het bakkersvak vergt andere technieken. Ik wil echt alles leren.”
Maar Roland en Sonja zijn er zich van bewust dat zij ook kunnen leren van hun zoon. “Zijn marketingskills zijn al van pas gekomen. We hebben nu zelfs een Facebookpagina en voor het eerst kon het kerstgebak online besteld worden via een erg overzichtelijke pagina op onze website”, steekt Roland een pluim op Nicolas’ hoed.
“Nicolas’ marketingskills zijn al van pas gekomen. We hebben nu zelfs een Facebookpagina en voor het eerst kon het kerstgebak online besteld worden via een erg overzichtelijke pagina op onze website”
Roland Dhollander
“Er werd door onze klanten al meteen gretig gebruikgemaakt van deze nieuwe dienstverlening. Deze online reservaties zijn meer dan een gimmick. Het zorg ook voor meer rust in de winkel en achter de schermen omdat we planmatiger kunnen werken. Ik heb gehoord dat Nicolas Patisserie Dhollander binnenkort zelfs op TikTok wil brengen.”
Duizenden worstenbroden
Intussen ligt de focus van elke Antwerpse bakker en dus ook van het team van Dhollander op 13 januari. “We zullen op deze Verloren Maandag toch weer duizenden worstenbroden en appelbollen aan de man brengen”, vertelt Nicolas. “We zijn de bakkerij die één van de meeste varianten aanbiedt. Acht soorten worstenbroden en vier soorten appelbollen worden hier de komende dagen vers bereid.”
Vader Roland benadrukt dat dit gebeurt met lokale ingrediënten. “Het gehakt is afkomstig van een slager uit Deurne. Leverancier voor onze steeds meer populaire halal worstenbroden is de slagerij van de Karim-supermarkt in Borgerhout. Die zorgt ervoor dat het kalfsgehakt, waarmee we ons halal worstenbrood vullen, toch even smeuïg is als onze bekende vulling van kalf- en varkensvlees voor de gewone versies. De vruchten voor onze appelbollen komen uit een boomgaard in Broechem.”