De impact van de ontslaggolf is volgens Unizo vooral groot in de Denderstreek. “De uitdagingen waren in deze regio al bijzonder groot”, zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van Unizo Oost-Vlaanderen. De organisatie roept arbeidsbemiddelaar VDAB, werkgevers en opleidingsinstellingen op om samen te werken aan een efficiënte doorstroming van getroffen werknemers naar nieuwe jobs.
Met een werkzaamheidsgraad van bijna 80 procent en 11.599 openstaande vacatures in Oost-Vlaanderen ziet Unizo mogelijkheden voor hertewerkstelling. De organisatie benadrukt dat ook werknemers met hogere anciënniteit of leeftijd kansen moeten krijgen. Her- en bijscholing, mogelijk op de werkvloer of via partners als VDAB en Syntra Midden-Vlaanderen, wordt daarbij als essentieel gezien. Met een tewerkstellingscel kan de Vlaamse overheid samen met VDAB begeleiden naar en nieuwe job. Zo’n cel werd bijvoorbeeld ook in het leven geroepen na de sluiting van papierfabriek Sappi in Lanaken (Limburg).
Unizo wijst ook op bestaande steunmaatregelen voor bedrijven in de regio: een groot deel van Oost-Vlaanderen is nu al een steunzone. In die zone kunnen bedrijven een tijdelijke vrijstelling van 25 procent bedrijfsvoorheffing krijgen voor nieuwe arbeidsplaatsen na investeringen, wat kan oplopen tot 8.736 euro per gecreëerde job over 24 maanden.