Guberna

Guberna analyseert de vergoeding van niet-uitvoerende bestuurders in niet-beursgenoteerde bedrijven

KORTRIJK - GUBERNA, het toonaangevende Belgische instituut voor expertise en begeleiding in goed bestuur, publiceerde zopas  de resultaten van haar nieuwste studie over de vergoeding van niet-uitvoerende bestuurders in Belgische niet-beursgenoteerde ondernemingen. Uit de studie die werd uitgevoerd in samenwerking met Hudson, onderdeel van Randstad en waarbij 186 bedrijven uit 26 sectoren werden bevraagd, blijkt onder meer dat meer dan 40% van de bedrijven denkt minder te betalen aan bestuurders dan hun sectorgenoten, en een meerderheid geeft aan lager te belonen dan buitenlandse bedrijven.

foto: Sander Berghmans, onderzoeker bij Guberna

 

 

Binnen de studie wordt het onderscheid gemaakt tussen micro-, kleine, middelgrote en grote bedrijven*. Uit de resultaten blijkt, dat alle types bedrijven hoofdzakelijk werken met drie beloningsmethodes: een vaste jaarlijkse vergoeding, een vergoeding per vergadering en een combinatie van beide systemen.

De resultaten tonen dat micro- en kleine bedrijven vaak geen vergoeding voorzien voor hun bestuurders: 62% van de microbedrijven en 38% van de kleine bedrijven bieden geen beloning aan. Wanneer er wel wordt betaald, kiezen deze bedrijven meestal voor een enkelvoudig systeem, zoals een vaste jaarlijkse vergoeding of een vergoeding per vergadering. Het gecombineerde systeem, waarbij zowel een vast bedrag als een vergoeding per vergadering wordt geboden, blijft uitzonderlijk (3% bij microbedrijven en 10% bij kleine bedrijven).

Vergoeden of niet vergoeden, dat is de vraag

Middelgrote en grote bedrijven hanteren meer gestructureerde beloningssystemen. Bij middelgrote bedrijven biedt 68% een vergoeding, waarbij een vaste jaarlijkse vergoeding (29%) het populairst is, gevolgd door een vergoeding per vergadering (20%) en een combinatie van beide (20%). Grote ondernemingen daarentegen belonen hun bestuurders bijna altijd (91%), met een voorkeur voor vaste vergoedingen (34%) of een gecombineerd systeem (33%).

Opvallend is echter dat 9% van de grote bedrijven nog steeds geen vergoeding biedt, wat kan wijzen op een gebrek aan externe bestuurders en vragen oproept over hun governancepraktijken.

“Het voorkomen van vele organisaties zonder vergoedingen voor bestuurders kan erop wijzen dat daar geen onafhankelijke bestuurders aanwezig zijn. We adviseren om een voldoende aantal onafhankelijke bestuurders in de Raad van Bestuur op te nemen om belangenconflicten zoveel mogelijk te voorkomen en de onafhankelijkheid binnen de Raad van Bestuur te nastreven,” ​ voegt Wouter Beuckels van Hudson toe.