In elke Vlaamse gemeente zijn maatwerkbedrijven actief. Zij creëren tewerkstelling voor mensen met een beperking en ondersteunen lokale besturen graag bij hun opdrachten. “Maatwerkbedrijven bieden niet alleen ondersteuning bij groenonderhoud van parken en begraafplaatsen, maar zijn ook actief in diverse diensten zoals poets- en schilderwerken, catering, en logistieke ondersteuning”, zegt Francis Devisch, directeur Groep Maatwerk.
“Daarnaast kunnen ze gemeenten helpen met bijvoorbeeld het digitaliseren van documenten of het leveren van duurzame oplossingen voor evenementen, zoals herbruikbare bekers of relatiegeschenken.”
In Tienen zijn twee grote maatwerkbedrijven actief, Blankedale en De Kringwinkel. De mensen van Blankedale worden onder meer ingezet voor het groenonderhoud in de stad.
“Hier in Tienen is samenwerken met de maatwerkbedrijven een evidentie”, aldus burgemeester Holslag. “Blankedale onderhoudt de groene zones in de stad, en De Kringloopwinkel is een belangrijke partner op het gebied van duurzaamheid. Als stad willen samen met de maatwerkbedrijven nu vooral werken aan een betere omkadering van kwetsbare personen in de stad, hun plaats in verschillende buurten en aangepaste dienstverlening. Het gaat niet alleen om kansen op de werkvloer, maar ook om kansen in de samenleving.”
Mensen aan het werk krijgen
“Wij zijn absoluut een partner om mensen aan een job te helpen die langdurig werkloos of anderstalig zijn of ex-gedetineerden te werk te stellen”, zegt directeur Devisch. “Daar kunnen de maatwerkbedrijven de stad zeker mee helpen door werkervaring en begeleiding te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via samenwerkingen rond Artikel 60. Op die manier helpen zij kwetsbare inwoners stappen te zetten richting duurzame tewerkstelling, in nauwe samenwerking met gemeenten en OCMW’s.”