Sinds september hingen er al donkere wolken boven de Tupperware-fabriek in Aalst. Het bedrijf vroeg bescherming aan tegen schuldeisers, en een groot deel van de 270 werknemers kreeg te horen dat ze op tijdelijke werkloosheid zouden terugvallen. Tupperware kreeg toen 120 dagen de tijd om met een oplossing te komen, maar die komt er niet.
Lees ook: Tupperware wil fabriek in Aalst sluiten, 225 banen bedreigd
“We stellen vast dat de Amerikaanse bestuurders hun verantwoordelijkheid nog altijd niet genomen hebben”, legt ACV-vakbondsafgevaardigde Johan Quintelier uit. “Wij hadden vandaag graag gehoord dat er duidelijkheid zou zijn van het Amerikaanse bestuur, die duidelijkheid is er nog niet. Wel hebben ze onduidelijke signalen gegeven dat ze contact zouden opnemen met de lokale directie, dat is ook nog altijd niet gebeurd.”
“De lokale directie schakelt over op plan B, door te kijken met advocaten op welke manier ze het faillissement kunnen aanvragen, of wie er het faillissement in hun plaats kan aanvragen”, aldus nog Johan Quintelier.
“De lokale directie wil er alles aan doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan de werknemers. Sommige werknemers staan al in contact met nieuwe werkgevers. Men wil zo snel mogelijk duidelijkheid. Het enige dat er nu nog zal gebeuren zijn informatiemomenten om alle technische details uit te leggen aan de werknemers.”
Geen ontslagvergoeding
Wat vaststaat is dat de 270 werknemers van Tupperware, niet zullen kunnen rekenen op een ontslagvergoeding. “Als een bedrijf failliet gaat, is er geen ontslagvergoeding voor de werknemers. Er wordt een schuldvordering opgemaakt, samen met de curator. Daarna zal er gekeken worden naar het bedrag dat nog over is als alle schulden afbetaald zijn bij de prioritaire schuldeisers.”
“Er zijn geen schulden bij banken, dus na de prioritaire schuldeisers komen de werknemers aan bod. Misschien als er een aantal zaken verkocht kunnen worden, zal er nog iets voor hen overblijven, maar dat valt nog af te wachten. De werknemers krijgen niet de wettelijke opzegvergoeding waar ze recht op hebben. Dat is jammer genoeg het nadeel van een faillissement. Ze zullen wel een bedrag krijgen van het Fonds Sluiting Onderneming, zodanig dat ze toch nog iets krijgen. Dat is het belangrijkste”, besluit ACV-afgevaardigde Johan Quintelier.