Op de vraag of ze van plan zijn om vanaf 2025 openlijker te communiceren over de verloning van collega’s, antwoordde minder dan een vijfde van de kmo’s (17 procent) in de bevraging bevestigend. Daarentegen gaf 39 procent te kennen dat niet van plan te zijn, terwijl 44 procent zei het niet te weten.
Twee op de drie kmo’s zijn dan ook niet op de hoogte van de Europese richtlijn rond loontransparantie, die anderhalf jaar geleden verscheen en die België tegen juni 2026 moet omzetten. “Daar waar de bron van de transparantierichtlijn is om genderongelijkheid te voorkomen, voorziet ze ook in bredere richtlijnen voor werkgevers”, licht Acerta-verloningsexperte Annelies Baelus toe. “Zo zal de werkgever ten aanzien van sollicitanten en medewerkers informatie moeten verschaffen over hun positie, over hoe de lonen zijn samengesteld en op welke basis dit gebeurt.” Werkgevers mogen kandidaten ook niet vragen naar hun eerdere salaris.
Er komt ook een rapportageverplichting aan. Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten jaarlijks de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen hun organisatie in kaart brengen. Voor kleinere ondernemingen geldt die rapportageplicht elke drie jaar en wie minder dan honderd werknemers heeft, hoeft geen dergelijk verslag op te stellen.