Mechelse horeca Restaurant Munis en café Den Troef zijn recent failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank. “Zaken komen en gaan”, zegt Christian Michiels, provinciaal horecavoorzitter. — © Dirk Vertommen

Sluitingen in Mechelse horeca volgen elkaar op, maar: “Voor elke zaak die stopt, opent er ook eentje”

De sluitingen in de Mechelse horeca volgen elkaar de jongste tijd op. Recent sprak de ondernemingsrechtbank onder meer het faillissement uit van restaurant Munis en café Den Troef. Toch is er volgens de sector geen reden tot grote paniek.

Op oudejaarsdag sloten twee geliefde adresjes de deuren. Café Het Maanlicht in de Frederik de Merodestraat kwam de coronacrisis nooit helemaal te boven. Toen de echtgenote van uitbater Kevin Polfliet ook nog eens haar job verloor, zag het koppel geen andere uitweg meer dan ermee te stoppen. “Dat heeft ons mee gedwongen om deze drastische beslissing te nemen en een punt te zetten achter de zaak”, zei Kevin.

Ook Suzanne Palings nam eind vorig jaar met spijt in het hart afscheid van haar zaak in de Geitestraat. Haar Matsu Bubbletea Shop haalde wel een mooie omzet, maar de kosten liepen te hoog op. In december sprak de ondernemingsrechtbank het faillissement uit van Den Troef bv, de vennootschap achter het gelijknamige café in de Befferstraat. Dat was al een tijdje gesloten.

Hetzelfde verhaal bij Kyra BV, de vennootschap achter restaurant Munis. De huurovereenkomst voor het pand in de Hendrik Consciencestraat was door de eigenaar al opgezegd nog voor de boeken waren neergelegd. “De economie staat onder druk, ook de horeca”, zegt curator Charlotte Sas. Collega’s-curatoren ontfermen zich over de faillissementen van de vennootschappen achter een pitazaak in de Keizerstraat en een pizzeria op het Stationsplein in Hombeek.

Openingen en overnames

Toch is de horecasector niet meteen verontrust over al die plotse sluitingen. “Voor elke zaak die stopt, opent er ook eentje”, zegt Christian Michiels, provinciaal voorzitter van Horeca Vlaanderen. Een voorbeeld van een recente opening noemt hij Bar Bazil op de Grote Markt. “Ik heb al vernomen dat er dit jaar enkele openingen of overnames op stapel staan en sommige collega’s hebben ook uitbreidingsplannen”, vertelt Michiels.

De provinciale horecavoorzitter haalt ook informatie aan die hij net heeft doorgekregen. “Daaruit blijkt dat het aantal horecazaken niet afneemt. Er waren vorig jaar zelfs minder faillissementen”, zegt Christian Michiels. Anderzijds beseft hij dat de perceptie kan tegenzitten, want in de Mechelse binnenstad zijn intussen ook cafés Bovenstad op de Steenweg en ’t Pleintje op de Veemarkt al een hele tijd gesloten.

Vijftigtal nieuwe zaken

“Het is een komen en gaan. Sinds corona is er in Mechelen een vijftigtal nieuwe zaken bijgekomen en werden er vijftig overgenomen, maar er staan ook een vijftigtal panden leeg. Sommige al jaren. Gelukkig neemt de leegstand niet toe, hij verschuift alleen maar. Het is in elk geval duidelijk dat er iets beweegt in onze stad”, legt Michiels uit.

Tegelijk verbaast het hem niet dat er net rond de jaarwisseling meer collega’s het voor bekeken houden. “In de periode oktober-november valt het seizoen om te terrassen stil. Dan draai je als zaak een pak minder omzet. Als je het dan financieel lastig krijgt, wordt het moeilijk. Dan kan je beter op tijd de boeken neerleggen.”