Walter Cavents is 62 en gaat met pensioen. Over de toekomst van Ledershop Cavents maakt hij zich geen zorgen. “Ik heb met meerdere kandidaat-overnemers gesproken, maar bij Tim voelde ik dat we op dezelfde lijn zaten”, vertelt Walter. “Na een vijftal gesprekken kwamen we tot een akkoord. Voor mij was het een uitdaging om de zaak in de juiste handen door te geven. Ik wil mijn ambacht overdragen op de manier zoals ik die zelf altijd uitgeoefend heb. Het wordt voor Tim een gigantische sprong, maar hij is een gepassioneerd ambachtsman. Tim werkt sinds kort al mee en ik heb hem in het begin een vuurdoop gegeven die me nog meer overtuigd heeft. Vanaf 1 januari is hij de nieuwe zaakvoerder. Ik ga hem nog een tijdje bijstaan, zijn opleiding is mee in het overnamecontract opgenomen. Wees maar zeker dat ik niet in een zwart gat ga vallen.”
Tim Bax (31) uit Turnhout maakt een carrièreswitch. “Ik ben verkoper geweest en kom ook uit de wereld van paardensport”, legt Tim Bax uit. “Daar gebruiken ze leder voor de zadels. Het kriebelde om er iets mee te doen en de gelegenheid deed zich voor toen Walter een overnemer zocht. Ik ben blij dat ik in het begin kan steunen op zijn vakkennis om de kwaliteit te behouden. Vakmensen zijn een uitstervend ras en blijven nodig. Het assortiment van Ledershop Cavents blijft behouden. De bedoeling is om het stap voor stap uit te breiden, zo ga ik ook zadels en paardrijlaarzen op maat verkopen. De basis van het stikwerk kreeg ik dankzij Walter al onder de knie en ik heb een laser-graveerder gekocht. De nieuwe naam van de zaak wordt LC Atelier, met LC als verwijzing naar Ledershop Cavents.”
Met paplepel mee
De geschiedenis van Ledershop Cavents gaat tot vijftig jaar terug. “Mijn vader werkte bij Drukkerij Proost in Turnhout en was daar expert in het bewerken van boeken met lederen kaft”, zegt Walter. “Hij startte achteraan in ons ouderlijk huis in de Fonteinstraat in Turnhout met een eigen bedrijf in lederbewerking. Het atelier was in het begin amper 20 vierkante meter groot. Dat breidde steeds uit en 35 jaar geleden verhuisde het naar de Vaartstraat in Merksplas. Ik heb het ambacht met de paplepel meegekregen. Op mijn tiende lijmde ik al lederen lappen tot een portefeuille. Een ambacht kan je niet op school leren.”
“Het machinepark van Ledershop Cavents is groot en komt nog van mijn vader. Na zijn overlijden heb ik de zaak overgenomen. Ik denk dat er geen vijf zaken in deze sector zijn in België die zo veel machines hebben. Sommige kandidaat-overnemers schrokken daar ook van toen ze hier kwamen kijken.”
Leuke job
In de winkel van Ledershop Cavents hangt een certificaat van Erkend Ambacht. “Dit is een unieke zaak met klanten uit heel België en Nederland. Een dame die van Merksplas naar Leuven verhuisde, bleef naar hier komen voor de herstelling van haar schoenen. Klanten kunnen hier terecht voor een groot assortiment van onder andere schoenen, autozetels, portefeuilles en tassen in leder. Er ontstaan ook creaties van mensen die naar hier komen met iets op een blad papier getekend. Naast particulieren zijn er ook bedrijven in het klantenbestand. Recent heb ik nog nylontassen gemaakt voor een bedrijf. In het atelier staat een antieke stoel die met de hand opnieuw bekleed moet worden, dat vind ik een leuke job. Eerst moeten alle gaatjes afgetekend worden en dan volgt het naaien met de hand. In de voorbije 35 jaar zijn er piekmomenten geweest, maar ook een periode dat mensen gemakkelijker kozen voor wegwerpartikelen. Die mindset lijkt gelukkig weer te verdwijnen. Als je lederen producten goed behandelt dan gaan ze jaren mee”, vertelt Walter Cavents.
2024 zal voor Tim Bax een memorabel jaar blijven. “Ik ben dit jaar getrouwd en we hebben een huis gekocht. Daar komt dus nog een nieuwe job bij. Ik heb er een goed gevoel bij om als zelfstandige te beginnen. Het is ook de bedoeling om wat te moderniseren en met een webshop te starten. Daarbij is het mooi dat Walter wil meedenken. Ik wil nog veel van hem leren en het geeft me gemoedsrust dat ik vanaf januari in een goed draaiende zaak met een klantenbestand kan stappen.”