De liefde voor India zit diep bij Ellen Taerwe (37) en Luca Beltrami (39). In 2011 leerden ze elkaar daar kennen. Vier jaar later startten ze in het zuiden een cacaobedrijf op om kleine boeren te steunen. Sinds 2021 maken en verkopen ze onder de noemer Holy Cow chocolade via hun webshop en andere winkels.
“In één jaar generen we vijftig tot honderd ton cacaobonen van heel hoge kwaliteit”, zegt het koppel. “Tot een halfjaar geleden verwekten we die allemaal bij ons thuis in Gent, maar dat werd te krap. We zochten een groter atelier en kwamen hier uit, in de Lange Kruisstraat.”
Achteraan werd een atelier ingericht, vooraan was nog plaats voor een winkel. Daar vind je nu chocoladerepen in verschillende smaken – chai en koffie zijn de populairste – maar ook chocoladedrops, warme chocolademelk om mee te nemen, cacaopoeder en chocopasta met pinda, sesam, amandel of hazelnoot uit Piemonte. Allemaal huisgemaakt.
Eerlijk loon
Chocoladewinkels springen de jongste tijd in Gent als paddenstoelen uit de grond. Wat maakt deze dan anders? De boeren krijgen een eerlijk loon, de kwaliteit van de chocolade is heel hoog en de verpakking is duurzaam. Het ‘plastic’ rond de chocolade is van houtpulp en biologisch afbreekbaar.
Bovendien zie je vanuit de winkel hoe chocolade en pasta worden gemaakt en kan je alles ter plekke proeven. De deuren staan al enkele weken open, maar dit weekend is de grote opening. Dan krijgt elke bezoeker een cacaodrankje en een cadeautje.
Wie nog een extraatje kan gebruiken voor dit eindejaar, kan ‘chocoladeboekjes’ met vier repen inslaan, een doosje met veertig minichocolaatjes of een Italiaans kerstbrood met chocolade dat de desembakkerij Smørbrød speciaal voor Holy Cow heeft gebakken.