De naam van het geslacht Mottrie klinkt in het Ieperse en zelfs ver daarbuiten als een klok. Fernand Mottrie profileerde zich als pater familias decennia lang als een ondernemer waarop de predicaten integer en dynamisch perfect aansloten bij zijn persoonlijkheid. Hij was een heer in het sociaal verkeer én een in brede kringen gerespecteerd heerschap.
De rijzige ondernemer had – samen met zijn broer Robert – van zijn vader (Cesar Mottrie) de fakkel overgenomen van de garage Mottrie die in 1925 werd gesticht als één van de eerste autodealers van het hele land. Decennia lang leidden Fernand (en zijn broer) de zaken en het was geen toeval dat Garage Mottrie (aanvankelijk verdeler van General Motors automerken, later van Opel) in die periode zowat de ene kwantumsprong na de andere maakte.
Zoon Benoit volgde hem in de jaren negentig op, met goed gevolg. De twee familietakken zijn nog steeds vertegenwoordgd in de derde generatie. Vandaag is Bariseau-Mottrie één van de belangrijkste multimerken dealers van West-Vlaanderen. Vader Fernand keek, eens pensioengerechtigd, vanop respectvolle afstand toe en zag dat het goed was.
Zo de vader, zo de zonen
Als een meester pianist leerde Fernand Mottrie de tonen van het ondernemerschap aan bij zijn zonen die zonder onderscheid ook zelf de handen uit de mouwen staken en zelfstandig doorgingen.
Oudste zoon Alexander, dokter-specialist (urologie) van opleiding, richtte een inmiddels internationaal gerenommeerd medisch onderzoekscentrum (de Orsi Academy) op in de buurt van Melle. Mathieu Mottrie stond aan de wieg van thinktank Creax, een consultancybedrijf dat derde ondernemers op weg zet naar creatieve innovatie.
Emmanuel Mottrie tot slot (zie Made in West-Vlaanderen maandag 16/12) stuwt het Nederlandse HR-consultancybureau TMC naar ongekende hoogten. Dat zijn zonen zonder onderscheid hun strepen verdienden op de nationale en zelfs internationale scène, maakte de altijd bescheiden gebleven Fernand Mottrie terecht ‘apetrots’.
Sociaal engagement as evidentie
Naast zijn grote verdienste als ondernemer, profileerde Fernand Mottrie zich ook een leven lang als een sociaal en maatschappelijk geëngageerd figuur in Ieperse kringen. Hij deed dat niet als tafelspringer maar eerder als stille kracht voor wie anderen dienen en anderen gelukkig maken belangrijker was dan het eigen ego strelen. Dienstbaarheid als een hoger doel en als een evidentie, waar dat voor anderen niet altijd zo vanzelfsprekend is. Voor de ‘doener’ Fernand Mottrie was het evenwel een normale roeping en een logische levensopdracht.
Zo bekleede hij meerdere functies met aanzien én verantwoordelijkheid. Dat was het geval als ere-secretaris van de Vereniging der distributeurs en erkende herstellers van Opel Belux, als past voorzitter Ronde Tafel Ieper, als past voorzitter Rotary Club Ieper, als Paul Harris fellow en als past voorzitter 41 Club Kortrijk. Voor bewezen diensten aan de goegemeente werd Fernand Mottrie ook gelauwerd als Ridder en in de Leopoldsorde.
Hij wist zich een leven lang en in al zijn doen en laten ook onvoorwaardelijk gesteund door zijn echtgenote die hij prees als zijn ster, zijn toeverlaat en zelfs inspirator. Zelden was de uitdrukking ‘achter elke sterke man staat een sterke vrouw‘ zo toepasselijk als bij het echtpaar Fernand en Anne-Marie (‘Mieke’) Mottrie-Gruwez.
De redactie van Made in West-Vlaanderen wenst via deze weg haar medeleven te betuigen bij dit grote verlies.
(Karel Cambien)