roger jaeken © Dirk Vertommen

Bekende kniechirurg Roger Jaeken opent medisch-esthetische praktijk in Mechelen: “Ik heb nog lang geen zin om met pensioen te gaan”

Tien jaar geleden plaatste orthopedisch chirurg Roger Jaeken in het ziekenhuis Heilige Familie in Reet als eerste in de wereld een knieprothese die volledig gepland werd op basis van 2D-röntgenfoto’s. Op zijn 67ste moest hij tegen zijn zin met pensioen gaan. Na een bijscholing start dokter Jaeken nu in Mechelen een eigen praktijk op in medische esthetiek.

Van een carrièreswitch gesproken: het boormachientje en de schroevendraaier die hij hanteerde bij het plaatsen van knieprothesen heeft Roger Jaeken al enkele jaren opgeborgen. “Tijd voor een nieuwe uitdaging waarbij de focus ligt op de schoonheid van mijn patiënten. Genieten van mijn pensioen is voor mij deels actief bezig blijven en samen met familie en vrienden veel dingen beleven waar ik vroeger weinig tijd voor had. Ik voel mij lang niet uitgeblust en daarom wil ik in de stad van de Maneblussers een tweede carrièrestart nemen. Eentje waarbij techniek, verfijning en schoonheid centraal staan”, vertelt de voormalige chirurg.

Chirurg Roger Jaeken is in de Rupelstreek, de Mechelse regio en ver buiten de landsgrenzen, geen onbekende. Bij meer dan negenduizend patiënten heeft hij tijdens zijn 45-jarige loopbaan als orthopedisch chirurg een knieprothese geplaatst. Op 21 september 2014 haalde hij zelfs het wereldnieuws toen hij in de Reetse kliniek de allereerste knieprothese plaatste die, vooraf aan de ingreep, volledig gepland werd op basis van klassieke RX beelden en 2D-informatie. In de medische sector was dat een wereldprimeur.

“Uiteraard ben ik fier dat ik deel mocht uitmaken van het onderzoeksteam van het Leuvense bedrijf Materialise, dat een patent heeft op deze exclusieve technologie voor knieprothesen. Deze primeur kon gerealiseerd worden na drie jaar onderzoek en keihard samenwerken met een team van ingenieurs. Dat was een heftige periode omdat de research voor het nieuw ontwikkelingsproject gebeurde naast mijn dagelijkse operaties en activiteiten in het ziekenhuis. Ook op zaterdag was ik voor testen meermaals in het Franse Rijsel of in Nederland. Dat was in de beginfase even hersenen pijnigen, maar als ouderdomsdeken tussen een jonge ploeg ingenieurs ben ik snel meegegroeid. Deel uitmaken van het ontwikkelingsteam bij Materialise was voor mij de wetenschappelijke kroon op mijn dagelijks klinisch werk en zorg voor mijn patiënten”, vertelt dokter Jaeken.

Zwarte gat

Door zijn deskundigheid kreeg Jaeken in het AZ Heilige Familie ziekenhuis de uitzonderlijke toestemming om twee jaar langer te blijven werken. Maar daarna moest hij het operatiekwartier aan jongere collega’s overlaten. “Voor veel mensen is op pensioen gaan iets waar ze naar uitkijken. Dat was bij mij andersom. De passie om dagelijks met patiënten om te gaan, zit in mijn DNA. Daarom wou ik niet bij de pakken blijven zitten om niet in het fameuze zwarte gat te vallen”, gaat de dokter verder.

De chirurg is gedurende twee jaar in Nederland opleidingen, workshops, cursussen en congressen in de esthetische geneeskunde gaan volgen. “Ik had een nieuwe uitdaging nodig om mijn geest en mijn skills scherp te houden. Ik kan niet de hele dag sporten, lezen, wandelen of met mijn kleinkind bezig zijn. In mijn vroeger (veel jachtiger) leven moest de prothese bij een patiënt minutieus geplaatst zijn. Nu gaan we de prikjes even nauwkeurig toedienen. Eigenlijk ligt het in dezelfde lijn die ik jarenlang heb nagestreefd: passie voor precisie, wetenschap en techniek punctueel toepassen, maar nu met de extra dimensie van schoonheid. Mijn jarenlange ervaring als chirurg en mijn kennis van de anatomie van het lichaam zijn een extra troef in het beoefenen van deze niet chirurgische esthetische geneeskunde. Er is immers veel mogelijk zonder chirurgische ingrepen”, zegt hij overtuigend.

In zijn praktijk Rojameda aan de Battelsesteenweg 261A in Mechelen, die zopas is opgestart, behandelt dokter Jaeken patiënten voor Botulinetoxine, in de volksmond bekend als botox (om voorhoofdrimpels te verminderen). Injecties met hyaluronzuur (fillers) houden huidveroudering tegen en tenslotte zorgen skinboosters voor een meer stralende huid.

“De niet-chirurgische esthetische behandelingen zitten in de lift. Wie er frisser en beter uitziet, voelt zich in de maatschappij van vandaag goed in zijn vel. Ook jonge dames en heren gaan alsmaar meer op zoek naar dit good feeling-effect”, geeft de dokter mee.

“Misschien kan het een statement zijn voor vele andere gepensioneerden om op te staan en zich niet afgeschreven te voelen in de maatschappij. Ikzelf ben nooit een dag tegen mijn goesting gaan werken en dat ben ik in Mechelen ook niet van plan”, is Jaeken van mening.

De chirurg weet maar goed waar hij nu aan begint. “Mijn geestelijke en fysieke conditie zijn nog top. Anders zou ik deze uitdaging niet aangaan. Het sociaal contact met mijn patiënten heb ik nog het meest gemist. Die draad kan ik nu weer opnemen. Tegelijk kan ik met deze nieuwe uitdaging mogelijk een maatschappelijke bijdrage leveren, wat toch niet onbelangrijk is.”

Kwaliteit zal inboeten

Jaeken werkt al 45 jaar in de medische sector. “Ik maak mij zorgen over de gezondheidszorg. Vanuit de overheid wordt de organisatie zo vastgelegd dat de persoonlijke aanpak en keuze van een specialist door de patiënt, in het gedrang gaat komen. We worden immers verplicht ons meer en meer te organiseren in grotere eenheden en centra, waar grote groepen artsen de dienst zullen uitmaken, gefaseerd in ploegen en tijdsblokken. Deze soort gezondheidszorg gaat een nefaste invloed hebben op de kwaliteit voor de patiënt. Dat kan dan op zijn beurt leiden tot een gezondheidszorg met twee snelheden, wat we nu al zien in andere landen zoals Engeland en Nederland. Misschien kan de politiek zich daar op tijd over bezinnen voor het een drama gaat worden”, besluit dokter Jaeken.