UNILIN Belexpo-16_9-Header

Unilin bouwt mee aan het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling 2025 in Osaka

WIELSBEKE - Het West-Vlaamse Unilin werd geselecteerd om isolatiematerialen, vinyl vloerbekleding, HPL-panelen en tapijttegels aan te leveren voor het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling van Osaka (voorjaar 2025). Allemaal producten die demonteerbaar zijn, hergebruikt kunnen worden en bestand zijn tegen de grote bezoekersstromen. Het Waalse architectenbureau Carré7 staat in voor de bouw. Water, in al zijn aspecten, werd weerhouden als hét centrale thema op de wereldtentoonstelling in Japan.

 

Het is de droom van veel architecten om ooit een paviljoen voor een wereldexpo te ontwerpen. Voor Camille Descamps en Aurore Dosogne, architecte en interieurarchitecte bij Carré7, werd die droom werkelijkheid. Zij ontwierpen het Belgisch paviljoen voor de Expo 2025 in Osaka, Japan. In Unilin vonden ze een enthousiaste en innovatieve partner.

Het West-Vlaamse bedrijf brengt het nieuws over het partnership op zijn eigen website. Unilin werd definitief weerhouden als partner door BelExpo, de organisatie die instaat voor onder andere de bouw van het Belgisch paviljoen. Bij de inrichting werden diverse Unilin-producten gebruikt, van isolatiemateriaal en vloerbekleding tot Clicwall-wandpanelen. De rode draad door het West-Vlaamse aanbod heet innovatie.

De smaak van water

“Het thema water gaf ons genoeg inspiratie voor de volledige invulling van het project,” aldus Camille Descamps van Carré7. “De constructie van het paviljoen doet denken aan een reusachtig ijsblok, water in zijn vaste vorm dus. Hoewel elk paviljoen van een wereldexpo achteraf weer wordt afgebroken, trokken we met BelExpo toch resoluut de kaart van duurzaamheid. Het Belgisch paviljoen zal een tweede leven krijgen: na afloop wordt het elders weer opgetrokken. En dus moeten we constructies bouwen die we gemakkelijk weer uit elkaar kunnen halen en met herbruikbare materialen werken.”

Tweede leven als rode draad

Over de kandidatuur en de finale selectie van Unilin, bestond kennelijk maar weinig twijfel. Strategisch heeft Unilin volop de kaart getrokken van duurzaamheid en hergebruik van materialen.

Interieurarchitecte Aurore Dosogne was verantwoordelijk voor de inrichting van het paviljoen. Ze selecteerde een aantal leveranciers die hoog scoren op het vlak van duurzaamheid en ‘ontmanteling’. Eén van die leveranciers was Unilin. “De producten van Unilin zien er knap uit, ze zijn duurzaam en innoverend”, stelt Dosogne in een reactie over de keuze. “We waren meteen overtuigd. Neem nu Clicwall: MDF-panelen van gerecycleerd hout die ideaal zijn als voorzet- of scheidingswand. Bovendien is Clicwall demonteerbaar en herbruikbaar, wat naadloos aansluit op onze visie voor dit project. We vonden dit product zo leuk dat we het zeker nog in andere projecten willen gebruiken.”