Michaël Vrijmoed Michaël Vrijmoed. Foto: fvv

Gents restaurant Vrijmoed blijft vierde beste groenterestaurant ter wereld

Het Gentse restaurant Vrijmoed behoudt zijn vierde plek in de wereldtop van beste groenterestaurants. El Invernadero uit Spanje wordt de nieuwe nummer één van de wereld, blijkt dinsdag uit de culinaire gids We're Smart.

Naast Vrijmoed staat er nog een tweede Belgische restaurant in de top tien: Humus x Hortense in Brussel prijkt op de negende plaats. Verder staan er in de top honderd nog veertien andere Belgische groenterestaurants.

Het Spaanse restaurant El Invernadero van Chef Rodrigo de la Calle is dan weer uitgeroepen tot het beste broenterestaurant van de wereld. “Rodrigo de la Calle transformeert alledaagse groenten in verfijnde gerechten met complexe smaken en texturen. Zijn keuken legt een sterke nadruk op duurzaamheid: hij werkt met seizoensgebonden producten en lokale leveranciers, en strijdt tegen voedselverspilling”, aldus de jury.

Ieder jaar bekroont We’re Smart ook een selectie van inspirerende restaurants met een Discovery Award. Dat zijn zaken die erkend worden voor hun bijzondere inspanningen in de culinaire wereld van groenten en fruit. Restaurant Souvenir (Gent) van chef Vilhjarmur Sigurdarson en Joke Michiel wint de Discovery Award België. “Restaurant Souvenir is gefocust op groenten omdat we geloven dat dat de toekomst is. Ik hanteer het Root To Leaf-principe en streef een Zero Waste-keuken na. We proberen een mentaliteitsverandering te creëren”, klinkt het bij de Belgische laureaten.

De culinaire gids is een leidraad die zowat 1.300 restaurants in 51 landen wereldwijd recenseert. Zaken worden beoordeeld met één tot vijf radijzen, afhankelijk van het creatief en duurzaam gebruik van groenten en fruit in hun gerechten.